Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Werken fly-over R6 hervatten op maandag 22 januari

Gepubliceerd op  ma 15 jan 2018
Op maandag 22 januari hervat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de werken aan het kruispunt van de R6 met de N14. Meteen zal fase 2 van de werken ingaan. In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 januari zal hiervoor een nieuwe verkeerssituatie in werking treden.

In november moest het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de werken aan het kruispunt van de R6 met de N14 stilleggen wegens een schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid van de bouwvergunning door een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Sindsdien werd er intensief aan een oplossing gewerkt en intussen is er tussen de betrokken partijen een akkoord bereikt. Op 9 januari sprak de Raad een arrest uit waarbij de afstand van de lopende procedures werd ingewilligd en de schorsing werd opgeheven. Eens het arrest officieel betekend is, staat niets de volledige heropstart van de werken in de weg.
 
Fase 2 start maandag 22 januari

Onder voorbehoud van het nog te betekenen arrest worden de werken vanaf maandag 22 januari hervat en begint meteen ook de tweede grote fase van het project: de bouw van de nieuwe integraalbrug over de Liersesteenweg en de aanleg van toegangshellingen.
Eerst worden er voorbereidende werken uitgevoerd, om vervolgens rond midden februari te beginnen aan de bouw van de brug zelf. Tegen het einde van de zomer verwacht AWV de tweede fase te kunnen afronden.

Verkeerssituatie tijdens fase 2

Tijdens fase 2 bevindt de werfzone zich in het midden van het kruispunt van de R6 met de Liersesteenweg. Voor het verkeer blijft er tijdens de bouw van de brug steeds doorgang mogelijk in alle richtingen. Het verkeer over de Liersesteenweg zal dan via een keerlus of langgerekte ovonde omgeleid worden. Via de nieuw aangelegde op- en afritten zal je de R6 kunnen op- en afrijden. Aan beide kanten van het kruispunt komen dan keerlussen: ten westen tussen de Antwerpsesteenweg (N1) en de Liersesteenweg (N14), ten oosten van het kruispunt moet gekeerd worden aan de rotonde van de Heisbroekweg. Voor fietsers wordt er in de werfzone een veilige dubbelrichtingsdoorsteek voorzien met lichtengeregelde oversteekplaatsen.
 
De omschakeling naar deze nieuwe verkeerssituatie zal reeds plaatsvinden tijdens de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 januari. Vrijdag worden hiervoor de nodige voorbereidingen getroffen op de op- en afritten zoals het plaatsen van tijdelijke markeringen en betonnen rijbaanafscheidingen, ’s avonds  gebeurt dit op de R6 zelf. In de loop van de nacht treedt dan de nieuwe verkeerssituatie in werking.

Op de afbeelding bij dit artikel vindt u een overzicht van de nieuwe verkeerssituatie. Klik op de afbeelding om deze groter weer te geven.

Landbouwers: niet op R6

Landbouwvoertuigen (tractoren) mogen de R6 niet volgen aangezien dit een autoweg is. Vanaf 19 januari 2018 om 19 uur kunnen voertuigen de R6 ter hoogte van de Liersesteenweg niet meer kruisen. Dit zal zo blijven gedurende de hele periode van de bouw van de fly-over, dus tot september 2018. Landbouwvoertuigen moeten in deze periode omrijden via Walemstraat, Antwerpsesteenweg, en Eikestraat (in beide richtingen).

Einddatum werken blijft behouden

Door de schorsing van de bouwvergunning hebben de werken een tijd stilgelegen. Hierdoor zal vermoedelijk ook de einddatum van het gehele project achteruit schuiven. Het agentschap plant de werken wel nog steeds af te ronden voor de opening van het Sint-Maartenziekenhuis in oktober 2018. Om tijd in te halen wordt de fasering herbekeken zodat bepaalde werkzaamheden die tijdens de derde fase voorzien waren al in fase twee kunnen uitgevoerd worden. Door het herwerken van de planning en omdat er een bufferperiode voorzien was om onvoorziene omstandigheden op te vangen blijft AWV ervan overtuigd dat het kruispunt tijdig klaar zal zijn.
 
Meer informatie

Op www.wegenenverkeer.be/mechelen kan u terecht voor de meest actuele informatie over de werken aan de fly-overs. Daar kan u ook alle kaartmateriaal in hoge resolutie bekijken en downloaden.