Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Zaadzakje voor alle leerlingen om de bij te steunen

Gepubliceerd op  wo 21 mrt 2018
Alle leerlingen in onze gemeente, van de eerste kleuterklas tot het zesde middelbaar, kregen van het gemeentebestuur een zaadzakje voor een kleurrijk bloementapijt. Op die manier willen we de bijen in onze gemeente een duwtje in de rug geven.

De laatste jaren gaat het aantal honing- en wilde bijen enorm achteruit. Dit is problematischer dan u in eerste instantie zou denken. De 350 wilde bijensoorten die Vlaanderen rijk is, spelen een onmisbare rol in het ecosysteem én in de productie van onze voeding. De achteruitgang is het gevolg van een daling van de voedselbronnen, het gebruik van pesticiden, de klimaatverandering en ziekten.

Omdat de mens niet zonder de bij kan, willen we de bijen in onze gemeente ondersteunen. Alle leerlingen van alle scholen, van de eerste kleuterklas tot het zesde middelbaar, in de gemeente kregen in de week van 19 maart een zakje bloemenzaad. In totaal verdeelden we 5.200 zakjes. Met deze zaadjes kunnen de kinderen thuis een bloementapijt van 3 m² aanleggen.

Bijenhotels en bijenweides

Het gemeentebestuur nam zelf ook al heel wat initiatieven om plekjes te voorzien voor de bij. Zo plaatsten we de voorbije jaren zes bijenhotels. Deze bevinden zich onder meer aan de bib, in de Dijkstein-school, in het bos Verloren Hoek en op de begraafplaats van Elzestraat. Verder legden we verschillende bijvriendelijke planten- en bloemenweides aan. Ga in de lente maar eens kijken in het Sint-Michielspark, het speelterrein langs de Valkstraat of in het bos Verloren Hoek.

Het gemeentebestuur besloot ook om de spoorwegberm in Elzestraat slechts één keer per jaar te maaien (in oktober) om bijen en andere insecten ten volle van te laten genieten van de aanwezige rijkdom aan plantensoorten.

Ook u kan helpen

Iedereen kan de bij een duwtje in de rug geven. Er zijn vele, eenvoudige manieren. Laat uw haag bloeien of zaai, net als de leerlingen, een kleurrijk bloementapijt in uw tuin. U doet het niet alleen voor de bijen, maar ook voor jezelf en de volgende generaties.