Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Openbaar onderzoek: vaststelling inventaris van bouwkundig erfgoed in provincie Antwerpen

Gepubliceerd op  vr 01 jun 2018
Het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid organiseert een openbaar onderzoek voor de vaststelling van het bouwkundig erfgoed in de provincie Antwerpen. In onze gemeente maken 114 gebouwen deel uit van dit onderzoek.

Met het vastleggen van een inventaris wil het agentschap Onroerend Erfgoed het behoud van bouwkundige relicten en gehelen met erfgoedwaarde stimuleren. Een vaststelling is niet hetzelfde als een bescherming, waarbij meer ingrijpende rechtsgevolgen gelden. Een vastgestelde lijst biedt rechtszekerheid aan eigenaars, kandidaat-kopers, bewoners en lokale overheden. Zo is er geen discussie mogelijk of een item nu wel of niet opgenomen is in de inventaris.

Voor onze gemeente worden 105 bouwkundige relicten voorgesteld om op te nemen in de lijst. Voor negen objecten is dit niet langer het geval omdat door sloop of verbouwing de erfgoedwaarde verdwenen is.

U vindt een overzicht van al deze bouwkundige relicten in de bijlage onderaan dit bericht.

Volledig dossier inkijken

U kan het dossier raadplegen op de website van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Een papieren versie ligt ter inzage op volgende locaties:

  • Agentschap Onroerend Erfgoed, Havenlaan 88 in Brussel: van maandag tot vrijdag tussen 9 en 17 uur (gesloten op 11 juli);
  • Anna Bijnsgebouw in de Lange Kievitstraat 111-113 in Antwerpen: na telefonische afspraak via op 03 224 62 10.

Opmerkingen en bezwaren over feitelijkheden (het plan met de aanduidingen, de benaming en de erfgoedkenmerken) kan u indienen bij het agentschap Onroerend Erfgoed, t.a.v. Team administratie en procedures, Havenlaan 88 bus 5, 1000 Brussel. Dat kan aangetekend of tegen ontvangstbewijs.

Het openbaar onderzoek loopt van 1 juni 2018 tot en met 30 juli 2018.