Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Raadhuis wordt erfgoedhuis

Gepubliceerd op  wo 25 apr 2018
Het gemeentebestuur en vzw Erf en Heem zijn volop bezig met de verhuis van de collectie van het gemeentelijk documentatiecentrum Marcel Dillen naar het raadhuis in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Op woensdag 2 mei kunnen stamboomonderzoekers er voor het eerst terecht.

Sinds 1987 bevindt zich aan de Borgersteinlei het gemeentelijk documentatiecentrum Marcel Dillen, het schoolarchief en het schoolmuseum. Dit wordt, in opdracht van het gemeentebestuur, beheerd door Erf en Heem vzw. Iedereen die interesse heeft in de geschiedenis en andere aspecten van Sint-Katelijne-Waver en de brede regio kan er terecht en vindt er een schat aan informatie. Genealogen komen er voor stamboomonderzoek.

Jaarlijks bezoeken meer dan zeshonderd kinderen het ‘Klasje van Toen’ om er les te krijgen zoals tachtig jaar geleden. Het schoolmuseum bezit onder meer een bijzondere collectie schoolwandplaten en ander materiaal dat vroeger op school werd gebruikt.

Verhuis

Het gebouw in de Borgersteinlei is volledig afgeleefd en klaar voor de sloop. Het  documentatiecentrum Marcel Dillen verhuist naar het raadhuis in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De collectie van het documentatiecentrum vindt er zijn stek op het gelijkvloers en de eerste verdieping van het raadhuis. Op woensdag 2 mei kunnen bezoekers van het documentatiecentrum tussen 13.30 en 16 uur voor het eerst op de nieuwe locatie terecht voor stamboomonderzoek.

In het raadhuis bevond zich al de waardevolle historische collectie van het Jozef van Rompay-Davidsfonds-genootschap. Deze geschiedkundige kring focust zich op de geschiedenis van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. De volledige verzameling van het Genootschap wordt ondergebracht in de twee lokalen links beneden.

Het  schoolmuseum Klasje van Toen en het schoolarchief krijgen later dit jaar een nieuw onderkomen. Tot dan blijft dit op afspraak te bezoeken in het gebouw aan de Borgersteinlei.

Nieuwe infrastructuur voor verenigingen

Door de verhuis van het documentatiecentrum zal de eerste verdieping van het raadhuis niet langer gehuurd kunnen worden door verenigingen. Het gemeentebestuur voorziet alternatieven:

  • In sporthal Bruultjeshoek werd het voormalige appartement boven de cafetaria omgebouwd tot een gezellige vergaderzaal met keuken.
  • In Vinkenhof (het voormalige bibliotheekfiliaal) kunnen verenigingen terecht om een vergaderzaal te huren.
  • De nieuwe zaal Loerenboske in de kern Pasbrug-Nieuwendijk bezit een mooie ruimte die plaats biedt aan maximaal tachtig personen.

Al deze (vergader)zalen kan u huren via de vrijetijdsdiensten van het gemeentehuis.

De cultuurzolder in het raadhuis blijft wel beschikbaar.