Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Tijdelijk verbod op overdracht van kippen en ander gevogelte

Gepubliceerd op  di 03 jul 2018
In ons land is op enkele plaatsen de ziekte van Newcastle vastgesteld bij pluimvee. Daarom is het tot en met 31 juli verboden om kippen, eenden en ander gevogelte te verhandelen of over te dragen. Ook samenkomsten van gevogelte zijn verboden.

De ziekte van Newcastle is een zeer besmettelijke ziekte bij vogels. De afgelopen maanden werd de ziekte aangetroffen bij meerdere houders in verschillende gemeenten. Daarom heeft het Voedselagentschap op vrijdag 29 juni tijdelijke maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte van Newcastle een halt toe te roepen.

Vanaf maandag 2 juli zijn volgende maatregelen van kracht:

  • een verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen, …) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels door en naar hobbyhouders;
  • een verbod om met deze vogelsoorten deel te nemen aan verzamelingen (markten, tentoonstellingen, beurzen, prijskampen, …).

De maatregelen gelden tot en met 31 juli. Zij kunnen indien er geen vooruitgang geboekt wordt bij de bestrijding van de ziekte van Newcastle nadien eventueel verlengd worden. Anderzijds is het ook steeds mogelijk dat de maatregelen reeds in de loop van juli (gedeeltelijk) opgeheven worden, indien de toestand merkelijk verbetert.