Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Adres: Attest van gedeeld verblijf/huisvesting

Wanneer ouders uit elkaar gaan, worden minderjarige kinderen ingeschreven op het adres waar het kind de meeste tijd doorbrengt.

Het is wel mogelijk om in het dossier van het kind te vermelden dat het kind regelmatig verblijft bij de andere ouder (bv. co-ouderschap), maar bij wie het kind niet officieel is ingeschreven. Dat is de zogenaamd ‘huisvesting verlenende ouder’.

Deze vermelding kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor de hulpdiensten of voor het verkrijgen van kortingen of faciliteiten op gemeentelijk niveau zoals bv. een verminderd tarief voor het gebruik van de sporthal.

Voor wie

Het attest wordt verleend aan de 'huisvesting verlenende ouder'. Dit is de ouder waar het kind regelmatig verblijft, maar niet officieel is ingeschreven. (bv. co-ouderschap)

Voorwaarden

De aanvraag wordt ingediend door de 'huisvesting verlenende ouder' in de gemeente waar hij/zij is ingeschreven op basis van:

* een gerechtelijke beslissing (vonnis) 
of
* een gezamenlijk schriftelijke overeenkomst tussen de ouders

Enkel indien er geen vonnis of schriftelijke overeenkomst tussen de ouders kan voorgelegd worden waarin beslist wordt over de huisvesting van het kind, moet het akkoord van de andere ouder gevraagd worden.

Hoe aanvragen

Er zijn 2 manieren om het attest te bekomen:

- door een aanvraag in de dienen via het digitaal loket;

- door een afspraak te maken op de dienst Burgerzaken.

Kostprijs

Deze dienst is gratis.

Wat meebrengen

- eID-kaart en pincode

- 1 van onderstaande documenten:

  • Een gerechtelijke beslissing (vonnis) waarin de huisvesting en het verblijf van de minderjarige duidelijk vermeld wordt.
  • Een gezamenlijk schriftelijke overeenkomst tussen de ouders, met duidelijke vermelding over de huisvesting en het verblijf van de minderjarige, en een kopie van de identiteitskaart van de andere ouder.

Indien geen van bovenstaande documenten beschikbaar is:

  • De toestemming van de andere ouder met duidelijke vermelding over de huisvesting en verblijf van de minderjarige, en een kopie van de identiteitskaart van de andere ouder.