Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Afschakelplan

Omdat momenteel zes van de zeven kernreactoren in ons land stilliggen, waarschuwt het Federaal Planbureau voor een mogelijk stroomtekort vanaf november. Als het zo ver komt, kan regering beslissen om het afschakelplan te activeren. Delen van het land zullen dan tijdelijk van het elektriciteitsnet worden afgehaald. Zo wil men vermijden dat het hele land zonder stroom valt.

Om een mogelijke afschakeling georganiseerd te laten verlopen, heeft de regering het land verdeeld in acht schijven. Deze komen niet overeen met geografische zones. Eén gemeente of zelfs één straat kan verdeeld zijn over meerdere schijven. Dit is het geval wanneer zij bevoorraad worden door verschillende hoogspanningsposten.

Hoe zit het met Sint-Katelijne-Waver

In onze gemeente maken 128 stroomcabines deel uit van het afschakelplan. 126 blijven er buiten het afschakelplan en zullen dus niet worden afgeschakeld. Bijna alle opgenomen stroomcabines (123) maken deel uit van schijf twee. De overige vijf zitten in schijf drie.

U kan hier opzoeken hoe het met uw straat zit.

Hoe verloopt een afschakeling

Wanneer een afschakeling dreigt, wordt dit zes dagen vooraf gecommuniceerd via de media. De avond voordien valt de definitieve beslissing.

In principe wordt één schijf per keer afgeschakeld. In hoge nood kunnen dit er meer zijn. De stroomonderbrekingen duren ongeveer 3 uur, meestal tussen 17 en 20 uur. Dat is de piekperiode waarop het meeste stroom verbruikt wordt.

Indien het afschakelplan in een jaar verschillende keren of dagen na elkaar moet worden geactiveerd, wordt een beurtrol in dalende volgorde gehanteerd. Als bijvoorbeeld schijf 8 op maandag werd afgeschakeld en er op dinsdag een stroomtekort dreigt, dan wordt schijf 7 gekozen, ook al werd schijf 8 de dag ervoor niet afgeschakeld. Indien er enkele weken later opnieuw moet worden afgeschakeld, wordt er overgegaan naar schijf 6, dan schijf 5, ...

Communicatie bij afschakeling in Sint-Katelijne-Waver

Wanneer een afschakeling ook ons grondgebied treft, zal het gemeentebestuur hierover maximaal communiceren met haar inwoners. Via onze Facebook- en Twitter-pagina’s, de digitale nieuwsbrief¬†(extra editie) en sms-dienst sturen we dan meteen een bericht uit. Nog niet geabonneerd of nog geen volger? Doe het dan nu.

Gemeentelijke diensten sluiten vroeger bij afschakeling

Het gemeentebestuur heeft beslist om op de dagen van afschakeling haar diensten (bko, kinderopvang in gemeentelijke basisscholen, bibliotheek en het gemeentehuis zelf) om 16.30 uur te sluiten. Ook sporthal Bruultjeshoek en het Raadhuis sluiten.