Kom op zondag 17 november naar t Grom voor een dag vol demonstraties, proeverijen, film en workshops. Ontdek onder andere hoe je met kleine aanplantingen in je tuin of rondom je akker een verschil kan maken in de biodiversiteit van ons landschap.
Wanneer: zondag 17 november van 13 tot 17 uur
Waar: 't Grom (Midzelen 25a)
Kostprijs: gratis
Programma
13 tot 17 uur doorlopend
- manden vlechten met auTENTiek
- cider-degustatie en popcorn maken op open vuur met Heksagon
- proeverij met BROODNODIG Bakkerij Van Eeckhout met traagste brood
- kinderatelier
- bar, muziek, soep
13 tot 14.30 uur
- inleiding Allen Vermeirsch van t Coolhof
- vertoning film Bomen Op Mijn Land (2024) (gelieve in te schrijven)
14 tot 16 uur
- winterlandploegen met Dirk Hendrickx en Jef Van Dingenen
- groenten inmaken en wecken met Moeke Marleen
Proef en beleef
Doen, denken en maken gaan hand in hand. De kennis en passie willen onze ambachtsmannen en -vrouwen met je delen.
Je ziet manden vlechten, brood bakken in onze traditionele bakoven, inmaken van groenten en botanisch tekenen. Laat je smaakpapillen verrassen door versgebakken, knapperig brood en de verfrissende ambachtelijke cider.
Kinderen ontdekken de natuur met onze creaworkshop. En wat is leuker dan samen popcorn maken boven een open vuur? Of praat na in onze Fair Trade bar met een kom dampende soep.
Film 'Bomen Op Mijn Land'
De film Bomen Op Mijn Land (2024) is een documentairefilm van Joris van der Kamp. Hier delen boeren en boerinnen hoe de natuur deel uitmaakt van hun landbouwpraktijk. Je hoeft niet spiritueel te zijn om te voelen dat deze voorbeelden van boslandbouw bruisen van de energie. Monocultuur en uitgeputte bodems? Dat kan anders!
In de voorbespreking vertelt Allen Vermeirsch van t Coolhof (Putte) over hoe hun aanplanting met inheemse bomen en heggen de biodiversiteit versterkt. Zijn bedrijf is uitgegroeid tot plantenkwekerij en plukweide volgens de principes van de biologische landbouw. Ook jij kan met kleine aanplantingen in je tuin of rondom je akker een verschil kan maken in de biodiversiteit van ons landschap.
Winterland rijden
t Grom is het museum van de groenteteelt. De tuinen vormen het hart van het museum en tonen de typische tuinbouw in openlucht op gewenten of verhoogde bedden in onze regio. Van nature is onze grond te nat in de winter en te droog in de zomer. De gewenten helpen om de oppervlakkige waterafvoer te verbeteren in de winter en het voorjaar. In onze streek is zelfs nog tot de jaren 1960 met paard en ploeg de grond bewerkt.
Dirk Hendrickx en Jef van Dingen laten zien hoe het traditionele winterland rijden van de gewenten met paard en ploeg in zijn werk gaat. Het Belgisch trekpaard Joppe van Stormhof zal zijn kracht tonen. Een belevenis op zich.
Dit evenement is een samenwerking tussen het gemeentebestuur en t Grom. De filmvoorstelling kadert in het Food. Film. Fest.