Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

ANPR tegen vrachtverkeer in dorpskernen

Gepubliceerd op  vr 03 mei 2019
We willen het onnodige vrachtverkeer bannen uit de dorpskernen. ANPR-camera’s moeten hiervoor zorgen. Op 1 mei trad het systeem in werking voor de kernen Centrum en Pasbrug-Nieuwendijk. De eerste maand is een sensibiliseringsperiode. Vanaf 1 juni zal de politie overgaan tot bekeuren.

Een tweetal jaar geleden werkten we een plan uit dat vrachtvervoer naar de drie bedrijventerreinen in de gemeente leidt. Dat combineerden we met gebieden waar een tonnagebeperking geldt. Het doel: doorgaand verkeer van +3,5 ton weghouden uit de dorpskernen. Enkel plaatselijk verkeer is toegelaten. 

Om dit plan tot uitwerken te brengen investeerde de gemeente in ANPR-camera’s. Via trajectcontrole vormen deze vrachtwagensluizen. Het systeem meet de doorrijtijd van de vrachtwagens en bepaalt of het doorgaand verkeer is of niet. 

Acht camera's

De voorbije weken werden er zeven camera’s geïnstalleerd om de dorpskernen van het Centrum en Pasbrug-Nieuwendijk te dekken. De camera’s staan op volgende locaties:

  • Pasbrug-Nieuwendijk: IJzerenveld, Berlaarbaan en Borgersteinlei.
  • Centrum: Lemanstraat, Stationsstraat, verlengde van de Wilsonstraat in Duffel en verlengde van de Duffelsesteenweg in Duffel.

Een achtste camera werd geplaatst in de Hertstraat. Deze staat los van de sluizen en werkt op zichzelf. Hij moet ervoor zorgen dat er geen zwaar vervoer over de Stationsbrug rijdt.

Verbaliseren vanaf 1 juni

Op 1 mei traden de acht camera’s in werking. Er is eerst een sensibiliseringsperiode van een maand. Wie de regels overtreedt, krijgt van de politie een melding. Vanaf 1 juni gaat de politie effectief over tot verbaliseren.