Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Armoede: een leven in constante afweging

Gepubliceerd op  zo 17 okt 2021
17 oktober was zoals elk jaar de Werelddag van het Verzet tegen Armoede. Voor onze gemeente het signaal om het startschot te geven van een campagne waarbij we de komende maanden verschillende acties opzetten. Daarnaast is de meeneemtafel terug van weggeweest (omwille van corona).

Heel wat mensen associëren armoede met zichtbare kenmerken zoals dakloosheid of werkloosheid, maar in de werkelijkheid is armoede dikwijls een verborgen probleem. Ook in onze gemeente leven er mensen die aan het einde van de maand iedere euro moeten omdraaien, die zichzelf of hun kinderen van alles moeten ontzeggen, die de verwarming enkele graden lager draaien of een maaltijd overslaan.

De weegschaal

Met de weegschaal als symbool willen we het armoedeprobleem onder de aandacht brengen. Een weegschaal omdat (leven in) armoede een constante afweging is. Het evidente van iemand zijn dag (bv. boterhammen smeren, een winterjas aandoen, naar de voetbal gaan, een verjaardagsfeestje organiseren, …) is vaak allesbehalve evident voor mensen in armoede. Zij kampen met een constante afweging.

Als ik Milan inschrijf voor de voetbal, heb ik dan nog wel geld om morgen de brooddoos voor school te vullen? Als ik ga werken, wie gaat er dan zorgen voor mijn kinderen en kan ik die opvang wel betalen? Een klasgenootje geeft een verjaardagsfeestje, maar geld voor een cadeautje hebben we niet - laat ik Elena beter thuis dan haar met lege handen te sturen?

Doen nadenken

Sinds 17 oktober staat er in de inkomhal van het gemeentehuis een grote weegschaal. Inwoners, medewerkers, passanten: iedereen willen we laten nadenken over ‘een teveel aan’ of ‘een tekort aan’. Kritische vragen helpen ons daarbij: Wanneer is de balans in evenwicht tussen teveel en te weinig? Wat is het gewicht van gelijkheid? Wat is het gewicht van voldoende hebben? Hoe krijgen we de ongelijkheid in balans? Wat heb je echt nodig in het dagelijks leven?

De komende zes maanden zullen we verschillende acties ondernemen om zo veel mogelijk mensen te laten nadenken over armoede. We zullen het probleem er helaas niet mee uit de wereld of onze gemeente helpen, maar aandacht kan toch heel wat teweegbrengen. Je hoort nog van ons!

Terug van weggeweest: de meeneemtafel

De meeneemtafel van de sociale dienst bestond al langer, maar werd een periode opgeborgen omwille van corona. Nu staat ze weer in het gemeentehuis. Kan jij een duwtje in de rug gebruiken aan de hand van kleding, speelgoed, ...? Kom dan gerust eens kijken tussen onze spulletjes!