Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Blij op de wei

Gepubliceerd op  ma 28 jan 2019
Op de weide voelen dieren zich kiplekker. Zelfs in de winterse sneeuw, de voor- en najaarse regenbuien en de zomerse zonnestralen staan ze meestal liever op de weide dan in een stal. In deze winterse maanden is het echter belangrijk om een extra oogje in het zeil te houden.

Het winterseizoen is niet het gemakkelijkste seizoen voor onze dieren. Daarom bevat het politiereglement sinds januari 2013 een artikel dat stelt dat “elk dier moet opgestald kunnen worden of, indien dit niet het geval is, moet beschikken over een natuurlijke beschutting of een schuilhok”.

Niet alle dieren zijn even geschikt om in een weide te staan bij slecht weer. Zo zijn schapen, geiten en ezels minder bestand tegen regen dan runderen en paarden. Volwassen runderen, paarden en schapen die gezond en goed gevoed zijn en beschikken over een dikke wintervacht, kunnen tegen de vrieskou. Jonge en oudere dieren horen niet thuis op een weide als het vriest.

Heeft u dieren in een weide staan, wat kan u dan doen voor hen?

  • zorg voor een stevig en droog schuilhok of een natuurlijke beschutting die groot genoeg is voor de aanwezige dieren;
  • vers drinkwater is onontbeerlijk. Vervang het water regelmatig zodat het niet kan bevriezen;
  • voldoende voeding is heel erg belangrijk. Hoe kouder het wordt, hoe groter de energiebehoefte. Bij -10 °C verbruikt een dier al snel 35 procent meer energie.

Dierenverwaarlozing is niet altijd gemakkelijk te beoordelen. Een laagje ijs op de vacht van een paard wijst erop dat het dier goed geïsoleerd is, en niet noodzakelijk dat het kou lijdt. Toch is oplettendheid geboden. Indien het welzijn van onze dieren in het gedrang komt, kan de politie een GAS-boete uitschrijven.

Vermoedt u dat dieren niet krijgen wat ze moeten krijgen (voeding, drinkwater, …) of ziet u geen schuilhok of natuurlijke beschutting? Dan kan u dit melden bij de lokale politie op het nummer 015 56 51 00 of via www.skw.be/meldpunt.