Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Bossen

Hondsbossen

De Hondsbossen herinneren aan het vroegmiddeleeuwse Waverwoud, dat zich uitstrekte tussen Nete en Dijle. Het was een wild en moerassig niemandsland, dat bestond uit venen, beboste en open heide-achtige stukken. In de 18de eeuw begonnen boeren de schrale zandgronden te bewerken, waardoor het woud grotendeels verdween. Op sommige plaatsen was de grond echter onvruchtbaar en moeilijk bewerkbaar. Zo bleven vlakbij het dorp van Sint-Katelijne-Waver de Hondsbossen als woeste gebieden gespaard. De Hondsbossen zijn een structuurrijk landschap met een bijzonder interessante biodiversiteit. Vanuit het centrum van Sint-Katelijne-Waver kunt u wegwijzers volgen naar de Hondsbossen.

Contact: Godelieve Janssens (015 20 97 02, godelieve-jans@telenet.be)

Gasthuisbossen

De Gasthuisbossen bevinden zich tussen de Hondsbossen en de Brede Zeyp (Koningshooikt) en werden jarenlang geëxploiteerd door het OCMW Mechelen als productiebos. De brede paden geven je een heerlijk gevoel van ruimte. Enkele bunkers zijn stille getuigen van het oorlogsverleden. Dit bos is dankzij het OCMW van Mechelen in beheer gekomen van Natuurpunt.

Contact: Godelieve Janssens (015 20 97 02, godelieve-jans@telenet.be)

Vossenbergbos

Dit verrassend stukje natuur ligt op een boogscheut van het centrum van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Het Vossenbergbos is klein maar divers. Het OCMW van Mechelen exploiteerde het jarenlang als productiebos. In de plaats van de populieren groeien er nu zomereiken en beuken waartussen in het voorjaar tapijten bosanemoon bloeien. Vlinders zoeken open plekken met o.a. pinksterbloemen op.

Aan de rand van het gebied werd een amfibieënpoel aangelegd, Vossenbergbos-poel. In de lente kunnen padden en kikkers er hun eitjes leggen en stekelbaarsjes voelen zich er thuis.

Contact: Simon Jacobs (0495 43 74 98, sim.jacobs@gmail.com)

De Hondsbossen, Gasthuisbossen en het Vossenbergbos vormen samen met de Brede Zeyp in Koningshooikt het Waverwoud.

Zuurbossen

De Zuurbossen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver zijn een bijzonder waterrijk en zo goed als ondoordringbaar gebied. Het is een paradijs voor fauna en flora en het broedgebied van de wielewaal. Slechts een klein deel van de Zuurbossen wordt beheerd door Natuurpunt, de overige percelen zijn privé-eigendom. Het bos is moeilijk toegankelijk voor wandelaars, zeker bij nat weer.

Contact: Godelieve Janssens (015 20 97 02, godelieve-jans@telenet.be)

Verloren Hoek

Het Bos Verloren Hoek dat zo'n 6 ha groot is, bevindt zich op de grens van Onze-Lieve-Vrouw-Waver en Putte. Wandel langs de vijver en de houtkant en wie weet spot je een torenvalk, die daar zijn rustplaats vindt dankzij de nestkasten. U kan het bos betreden via de Leemstraat (ter hoogte van nr. 99) en aan het einde van de Baronsdreef.

Pasbrugbos

Het Pasbrugbos is te bereiken via de Hoeveweg.

Esbrouckbos

Het voormalig militair domein is overgedragen aan Agentschap Natuur en Bos. Het is een wandel- en speelgebied en onder andere via de Moermansstraat bereikbaar.

Deel deze pagina