Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Communicatie over de impact van de Mechelse Vesten op Sint-Katelijne-Waver

Gepubliceerd op  di 22 nov 2022
Begin vorige week ging er een nieuwe fase in van de herinrichting van de Mechelse Vesten. Hierdoor krijgt een deel van onze gemeente beduidend meer verkeer te verwerken. De voorbije week hebben we de situatie grondig geanalyseerd en besproken met Mechelen, met concrete maatregelen tot gevolg.

Sinds vorige maandag is het in Mechelen tijdelijk, tot 16 december, niet mogelijk om van de Nekkerspoelstraat de Vesten op te rijden. In de omliggende woonwijken plaatste de stad knips in enkele straten om sluipverkeer te bannen. Doorgaand verkeer moet via de R6 rijden.

Door deze ingrepen kreeg de kern Pasbrug-Nieuwendijk plots beduidend meer verkeer te verwerken. Vooral op de grote straten Mechelsesteenweg, Meidoornstraat, Borgersteinlei en IJzerenveld was/is het bij momenten (tijdens de spitsuren) heel erg druk. We ontvingen hierover tal van meldingen van inwoners, via allerlei kanalen.

Analyse door politie

Onze Burgemeester had midden vorige week telefonisch overleg met zijn Mechelse collega om de situatie in Sint-Katelijne-Waver te duiden en mogelijke maatregelen te bespreken.

Om een objectief beeld te krijgen en de mogelijkheden verder te analyseren, ging op vraag van het gemeentebestuur de verkeersdeskundige van politiezone Bodukap regelmatig op pad om tijdens de piekmomenten de verschillende knelpunten persoonlijk te bekijken. Ook de politie op de motor ging ter plaatse om de verkeerssituatie in kaart te brengen.

Het gemeentebestuur legde een spoedoverleg vast met de stad Mechelen, politiezone MeWi en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Het doel: met de gegevens van politie op zak samen tot een constructieve oplossing komen. Dat overleg vond vorige week vrijdag en vandaag, dinsdag 22 november, plaats.

Verkeerslichten aan kruispunt IJzerenveld en Putsesteenweg

Uit de analyse bleek dat het kruispunt van het IJzerenveld met de Nekkerspoelstraat en de Putsesteenweg een punt was waar veel verkeer stropte. Wagens op de IJzerenveld moeten voorrang verlenen aan deze op de Nekkerspoelstraat, met soms lange wachtrijen tot gevolg, of risicovolle manoeuvres om toch ingevoegd te geraken. Daarnaast bestaat ook het risico dat mensen nog meer de kleinere straten in de omgeving willen gebruiken.

Daarom zal AWV op onze vraag vanaf morgen tijdelijke verkeerslichten plaatsen aan dat kruispunt. Zo zal het verkeer van de IJzerenveld vlotter de Putsesteenweg richting Bonheiden of tangent kunnen bereiken. Deze verkeerslichten zullen actief zijn van 7.30 tot 9 uur, het drukste moment van de dag.

De rest van de dag zullen de verkeerslichten op knipperstand staan. De lichten de hele dag gewoon laten werken, zou op rustigere momenten net tot extra files leiden.

De verkeerslichten blijven staan tot de doorgang van de Nekkerspoelstraat naar de Mechelse ring weer opent (16 december).

Opvolging

We blijven de situatie dagelijks opvolgen en zullen ingrijpen indien nodig. Zo is er volgende week alvast een nieuw overleg gepland tussen onze gemeente, Mechelen en AWV.

De huidige situatie is wellicht het gevolg van het afsluiten van de doorgang tussen de Nekkerspoelstraat en de ring. Wanneer deze doorgang weer opent, zal er normaal gezien weer minder verkeer via Pasbrug-Nieuwendijk rijden. Maar ook dat blijven we opvolgen.

Kernraad 7 december

We vroegen Mechelen reeds op een raadscommissie om uitleg te geven over deze werken en de impact ervan. Wie wenst kan deze raadscommissie herbekijken op onze gemeentelijke webstek.

Tijdens de kernraad van woensdag 7 december zullen we de impact van het door Mechelen en AWV gestelde einddoel van de werken aan de Vesten op de kern bespreken. We nodigen alle inwoners uit om mee na te denken over constructieve oplossingen om deze zo klein mogelijk te houden.

De kernraad vindt plaats op woensdag 7 december om 20 uur in de kantine van Groen-Rood Katelijne (Valkstraat 28).