Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Coronacrisis heeft ook invloed op behandelings- en beroepstermijnen

Gepubliceerd op  vr 24 apr 2020
Als gevolg van de coronacrisis werden de termijnen die gelden bij de procedures voor een omgevingsvergunning verlengd. De Vlaamse Regering besliste om geen bijkomende verlenging toe te passen na 25 april.

Naar aanleiding van de coronacrisis werd een maatregel ingevoerd voor de behandelingstermijnen en beroepstermijn van omgevingsvergunningsaanvragen (decreet 20 maart 2020 en besluit 24 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft de omgevingsvergunning). Deze maatregel wordt niet verlengd.

Dat wil praktisch het volgende zeggen:

Dossiers die ingediend werden voor 25 april en nog lopende waren na 24 maart:

  • De behandelingstermijn voor omgevingsvergunningsaanvragen met een vereenvoudigde procedure wordt verlengd met dertig dagen (van zestig dagen naar negentig dagen).
  • De behandelingstermijn voor omgevingsvergunningsaanvragen met een gewone procedure wordt verlengd met zestig dagen (van 105 dagen naar 165 dagen).
  • De behandelingstermijn voor omgevingsvergunningsaanvragen met een gewone procedure en een beslissing van de gemeenteraad over de zaak der wegen wordt verlengd met zestig dagen (van 120 dagen naar 180 dagen).

De gemeente doet er alles aan om de behandelingstermijn te beperken tot de oude regeling. De verlenging zal enkel gebruikt worden indien het niet anders kan.

Dossiers waarvan de beslissing bekend gemaakt werd tussen 24 maart en 25 april:

  • De termijn om in beroep te gaan na de bekendmaking van de beslissing wordt verlengd met dertig dagen (van dertig dagen naar zestig dagen). Dit heeft als gevolg dat er pas gebruik gemaakt kan worden van een vergunning indien na 65 dagen na de bekendmaking geen bericht tot instelling van een beroep ontvangen werd.

Dossiers die lopende waren tussen 24 maart en 25 april en waarvan de beslissing bekend gemaakt wordt na 25 april:

  • De termijn om in beroep te gaan na de bekendmaking van de beslissing wordt NIET verlengd. Er mag gebruik gemaakt worden van de vergunning indien na 35 dagen na de bekendmaking geen bericht tot instelling van een beroep ontvangen werd.

Dossiers die ingediend worden na 25 april 2020:

  • Er zijn geen verlengingen van toepassing