Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Dromen over thuis

In 2021 werd het project Dromen over thuis opgestart. Voor dit project slaan Sint-Katelijne-Waver, Mechelen en Willebroek de handen in elkaar en zetten we samen in op het verzamelen, bewaren en ontsluiten van verhalen van ingeweken inwoners.

Wist je dat 14,1 procent van de inwoners van Sint-Katelijne-Waver buitenlandse roots heeft? In Willebroek is dit 31,4 procent en in Mechelen ligt het cijfer op 33 procent. De wereld verandert voortdurend. Globalisering is intussen overal actief en ook in onze regio is diversiteit een realiteit.

Het project zet in op het versterken van een gedeelde identiteit. Migratie-erfgoed maakt deel uit van het collectief geheugen en vormt de lijm binnen deze intergemeentelijke samenwerking. Vanuit een (klein)stedelijke context zetten we dan ook vanuit diversiteit en samenleven volop in op het verbinden van mensen, op het bouwen van een inclusieve gemeenschap. Door op zoek te gaan naar een gedeeld verleden (via storytelling, verhalen), versterken we een gedeelde identiteit en een gedeeld begrip voor mekaar (omwille van de herkenbaarheid van deze migratieverhalen) en werken we samen aan een gedeelde toekomst.

Vertelavond

Op 18 december sluiten we dit project af met een vertelavond. Heel veel mensen deden tijdens de loop van het project enthousiast hun verhaal. Ze vertelden waar ze werden geboren, deelden jeugdherinneringen en legden uit waarom ze hun land van herkomst achter zich lieten en hoe moeilijk dat was. Maar ze vertelden ook over Sint-Katelijne-Waver. Hoe het was om hier aan te komen, hoe ze werden ontvangen en hoe ze hier hun nieuwe thuis vonden.

We nodigen enkele van deze mensen uit om hun verhaal te komen vertellen in een gezellige setting. Tijdens de vertelavond van Dromen over thuis delen enkele mensen hun verhaal voor een klein groepje. Benieuwd? Kom dan luisteren.

Wanneer? Maandag 18 december. Ontvangst om 18 uur met met drankje en broodjes. Om 19 uur starten de verhalen. Het einde is voorzien rond 22.30 uur.

Waar? BlinkHuis (Tichelrij 7, 2800 Mechelen)

Prijs? Gratis

Schrijf je in voor de vertelavond.

Beluister het verhaal van Parissa

Beluister het verhaal van David

Deel deze pagina