Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Dromen over thuis

In 2021 werd het project Dromen over thuis opgestart. Voor dit project slaan Sint-Katelijne-Waver, Mechelen en Willebroek de handen in elkaar en zetten we samen in op het verzamelen, bewaren en ontsluiten van verhalen van ingeweken inwoners.

Wist je dat 14,1 procent van de inwoners van Sint-Katelijne-Waver buitenlandse roots heeft? In Willebroek is dit 31,4 procent en in Mechelen ligt het cijfer op 33 procent. De wereld verandert voortdurend. Globalisering is intussen overal actief en ook in onze regio is diversiteit een realiteit.

Het project zet in op het versterken van een gedeelde identiteit. Migratie-erfgoed maakt deel uit van het collectief geheugen en vormt de lijm binnen deze intergemeentelijke samenwerking. Vanuit een (klein)stedelijke context zetten we dan ook vanuit diversiteit en samenleven volop in op het verbinden van mensen, op het bouwen van een inclusieve gemeenschap. Door op zoek te gaan naar een gedeeld verleden (via storytelling, verhalen), versterken we een gedeelde identiteit en een gedeeld begrip voor mekaar (omwille van de herkenbaarheid van deze migratieverhalen) en werken we samen aan een gedeelde toekomst.

De verhalenbus

In september 2021 gingen we voor het project ‘Dromen over thuis’ op pad met de verhalenbus. Maar liefst 50 mensen namen plaats in de bus om hun verhaal te delen! We ontvingen mensen vanuit de hele wereld: Afghanistan, Mexico, Syrië, Verenigde Staten, Italië, de Filipijnen, Rwanda, Ethiopië, Marokko, India, … Alle mensen deelden hun persoonlijke verhaal. Waar ze zich thuis voelen. Hoe het was om hier te komen wonen. En wie of wat hen een thuisgevoel geeft.

We parkeerden de bus op deze evenementen:

  • zaterdag 4 september 2021: Jaarmarkt Onze-Lieve-Vrouwe-Waver
  • vrijdag 10 september 2021: Jaarmarkt Sint-Katelijne-Waver
  • zaterdag 11 september 2021: Bel-Air Woods Willebroek
  • zondag 12 september 2021: Open Monumentendag, Nekkerspoel Mechelen
  • woensdag 15 september  2021: Langste veggietafel, Grote Markt Mechelen
  • zondag 19 september  2021: Autovrije zondag, Mechelen
  • woensdag 29 september 2021: Woensdagmarkt, Willebroek

Beluister het verhaal van Parissa

Vertel ons jouw verhaal

Heb jij ook verhaal? Laat het ons weten. Via dit formulier kan je al kort jouw verhaal vertellen. Geef ook zeker jouw contactgegevens door, dan nemen we binnenkort contact op.

Klik hier om jouw verhaal door te geven.