Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Landschap in beweging (digitaal kaartenboek)

Het Groentemuseum pakt uit met iets totaal nieuws: een digitale module of kaartenboek, dat inzicht geeft in de evolutie van het landschap in de regio. Ontdek aan de hand van prachtige oude kaarten en beeldmateriaal waarom Sint-Katelijne-Waver is uitgegroeid tot het hart van de Groentestreek Eerst is er een kort filmje met acteur Réné verreth. Nadien ga je op zoektocht door de eeuwen heen...
Het Groentemuseum pakt uit met iets totaal nieuws: een digitale module of kaartenboek, dat inzicht geeft in de evolutie van het landschap in de regio. Ontdek aan de hand van prachtige oude kaarten en beeldmateriaal waarom Sint-Katelijne-Waver is uitgegroeid tot het hart van de Groentestreek Eerst is er een kort filmje met acteur Réné verreth. Nadien ga je op zoektocht door de eeuwen heen....

Op 1 maart 2012 heropent t Grom na de jaarlijkse winterstop terug de deuren voor het grote publiek. Deze keer pakt het Groentemuseum uit met iets totaal nieuws/vernieuwends: een digitale module of kaartenboek, dat inzicht verschaft/geeft in de evolutie van het landschap in de regio.
Aan de hand van prachtige oude kaarten en beeldmateriaal kan de bezoeker ontdekken hoe het komt dat Sint-Katelijne-Waver is uitgegroeid tot het hart van de Groentestreek en er nu ondertussen meer dan 5 jaar geleden op de historische site Midzeelhoeve een Groentemuseum werd geopend.
De digitale module geeft de bezoeker de vrijheid om op eigen houtje op zoektocht te gaan door de eeuwen heen: eerst is er een kort en ludiek introductiefilmpje, met acteur René Verreth, dat de bedoeling van het geheel duidelijk maakt. Daarna kan men naar hartenlust navigeren doorheen het kaart- en beeldmateriaal. Men raakt het touch screen/beeldscherm aan en kiest een kaart. De kaarten op zich zijn echte meesterwerken, zoals de prachtige kaart van Braun & Hogenberg uit 1574, een kaart naar Van Hanswijck uit 1594, de wonderlijk gedetailleerde 18de eeuwse kaart van de Ferraris of recentere kaarten uit de 20ste eeuw. Deze kan men vergroten, zodat men kan inzoomen/scherp stellen op details die soms verbazingwekkend accuraat zijn. Men kan door te schuiven met de hand over het scherm de kaarten ook bewegen in verschillende richtingen en zo op zoek gaan naar een specifieke plek die men graag preciezer wil bekijken.
Op elke kaart zijn een aantal klikpunten aangeduid die iets vertellen over de geschiedenis van de groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver en omgeving. Door deze klikpunten aan te raken op het scherm, kan men vervolgens kiezen uit verschillende afbeeldingen van oude prenten, gravures of fotos, die iets vertellen over deze locatie en over het verhaal van de groenteteelt. Als allerlaatste kan men elke afbeelding apart nogmaals wondermooi vergroten. Dit is een echt plezier voor het oog en net daar is het dat men ware juweeltjes ontdekt, zoals een figuur die aan het tuinieren is in een onverwachte hoek van een oude prent. Soms kan men zelfs letterlijk de groene van de rode kolen onderscheiden in de diverse tuinen die zijn afgebeeld.
Dit alles is voornamelijk mogelijk dankzij de medewerking van het Mechelse Stadsarchief die via de Beeldbank de vele gedigitaliseerde beelden ter beschikking stelde. Beelden, die men anders ook kan zien op de Beeldbank, werden nu geselecteerd om deel uit te maken van een ruimer verhaal; nl. dat waarom deze streek is uitgegroeid tot de Groentestreek. Hierdoor krijgen de beelden als het ware een andere betekenis en gaat men ze ook anders bekijken: details waar men anders nauwelijks op zou letten, worden in hun context geplaatst en zo krijgt het geheel een meerwaarde. Misschien wordt het dan ook voor veel mensen ineens duidelijk waarom de Mechelse Veilingen zich in Sint-Katelijne-Waver bevinden of waarom de vroeger zo vermaarde Mechelse bloemkool hoofdzakelijk in Katelijne en omstreken werd gekweekt. Uiteraard zal menig bezoeker zich er ook over verbazen dat in de middeleeuwen groenten gekweekt werden in de stad zelf. Vandaar dat ons verhaal ook daar begint en onlosmakelijk met Mechelen verbonden is. De relatie tussen stad en platteland en hoe dit evolueerde doorheen de tijd, komt uitgebreid aan bod.
Laat je meevoeren naar vroegere tijden, ontdek waarom deze streek uitgroeide tot de Groentestreek en laat het tot je doordringen dat de Midzeelhoeve, waar nu het Groentemuseum gevestigd is, niet zomaar een plek op de buiten is, maar een site van historisch belang, die reeds voorkwam op zeer oude kaarten.

Wanneer

Prijs

gratis

Waar

't Grom
Midzelen 25A, 2860 Sint-Katelijne-Waver

Organisatie

't Grom

Deel deze pagina