Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Zomerland

Het Brabants trekpaard hoort net zo bij de Belgische landbouwgeschiedenis als de Mechelse gewenten bij de groentestreek. Meer nog, de fameuze Mechelse voorjaarsgroenten danken hun bestaan aan die twee. En in het zomerland van 't Grom komen ze dit jaar opnieuw samen. ? De gewenten of verhoogde groentebedden in onze museumtuinen worden op zondag 8 april net als vanouds met paard en ploeg klaar ...
Het Brabants trekpaard hoort net zo bij de Belgische landbouwgeschiedenis als de Mechelse gewenten bij de groentestreek. Meer nog, de fameuze Mechelse voorjaarsgroenten danken hun bestaan aan die twee. En in het zomerland van 't Grom komen ze dit jaar opnieuw samen.
?
De gewenten of verhoogde groentebedden in onze museumtuinen worden op zondag 8 april net als vanouds met paard en ploeg klaar gelegd voor het nieuwe plant- en zaaigoed. Noem het 'zomerland rijden' gerust het ballet van het betere ploegwerk. Met heel veel precisie leggen man en paard de grond mooi in scheuten, snee├źn, dammen en voren.
?
Tijdens deze ploegdag is iedereen welkom om nog eens te komen kijken hoe dat in zijn werk gaat. Al zullen er zeker ook heel wat oude rotten en de betere scheepslui aan de kant staan voor een vakkundig oordeel.
?
In 2017 draaiden we volgende docu over het zomerland rijden ism het CAG en de provincie Vlaams-Brabant : https://vimeo.com/236900909
?
Minister van Cultuur Gatz besliste in 2018 om het Belgisch of Brabants trekpaard toe te voegen aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het paardenras heeft enkele bijzondere uiterlijke kenmerken, en wordt daarom voor specifieke taken ingezet. En nu voldoet het dier ook aan de criteria voor "immaterieel Vlaams erfgoed".

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • zo 7 april 2019
    van 13 tot 17 uur

Prijs

gratis

Waar

't Grom
Midzelen 25a, 2860 Sint-Katelijne-Waver

Organisatie

't Grom