Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Open Monumentendag op domein Roosendael, (grond)stof tot nadenken

Roosendael keert in 2019 terug naar het succesrijke thema 'Grondstof, stof tot nadenken' van de Open Monumentendagen 2001 (Metaal), 2003 (Steen) en 2005 (Hout). Onze aandacht gaat daarbij naar talloze details in de historische bouwwerken op het domein, maar ook naar het historisch landschapspark met zijn zeldzame bomen. Bomen zijn immers - jawel - van hout, maar op Roosendael zit er - raar ...
Roosendael keert in 2019 terug naar het succesrijke thema 'Grondstof, stof tot nadenken' van de Open Monumentendagen 2001 (Metaal), 2003 (Steen) en 2005 (Hout). Onze aandacht gaat daarbij naar talloze details in de historische bouwwerken op het domein, maar ook naar het historisch landschapspark met zijn zeldzame bomen. Bomen zijn immers - jawel - van hout, maar op Roosendael zit er - raar maar waar - soms ook metaal in.

Roosendael, opgericht in de 13de eeuw, leeft nu zijn vierde leven. Die turbulente geschiedenis geeft het domein tot op vandaag een uniek karakter. En dat komt vaak net tot uiting door de details, die niet alleen getuigen over evoluerende bouwtechniek, maar ook over het wel en wee van twee cisterciënzerinnenabdijen, een kasteel en het hedendaagse jeugdverblijf.

Dat jeugdverblijf is dus gevestigd op een historische site die beschermd is als landschap en vier beschermde monumenten herbergt. Al ruim 60 jaar is het, dankzij deze bijzonder geslaagde herbestemming, dé plek in Vlaanderen waar jongeren spelenderwijs in contact komen met… en leren over en van ons aller erfgoed.

Indertijd, toen we de thema's metaal, steen of hout een eerste maal uitwerkten op OMD, waren de meeste gebouwen nog niet gerestaureerd of volop in restauratie. Nu kan ook het resultaat van deze grote restauratiecampagne tot in de houten, stenen en metalen details bekeken worden, gratis en onder deskundige begeleiding.

We organiseren een rondleiding om 11 en 15 uur, inschrijven is niet nodig.
! Voor 14 uur is er géén vrije toegang tot het domein binnen de ringgracht !
Het Roosendaelteam en de gidsen heten u van harte welkom.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

  • zo 8 september 2019
    van 14 tot 18 uur

Waar

Domein Roosendael
Rozendaal, 2860 Sint-Katelijne-Waver