Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Wintertuin en kloosterkerk Ursulinen

De kern van dit huidige enorme complex was een klooster en een schooltje. Het park is in 1864 voor het eerst aangelegd, met een muur rond het domein. In 1900 kwam de wintertuin tot stand.
Rond de eeuwwisseling bereikte dit gebouwencomplex, met het uitzicht van een Engels college, een hoogtepunt. Toen kwam de wintertuin in art-nouveaustijl tot stand. Deze opmerkelijke constructie bestaat uit een skelet van gietijzeren kolommen en stalen spanten gebogen in de vorm van een tongewelf, opgevuld met kleurrijk glas. In de halve roosvensters worden de morgen en de avond uitgebeeld. De tegelvoeren vertonen plantmotieven.
In 1907-1912 werd een nieuwe, neogotische kloosterkapel opgetrokken naar ontwerp van E. Careels. Tegelijk werden gaanderijen gebouwd tussen de kerk en de overige gebouwen.
Na W.O. I was het complex nagenoeg volledig verwoest, maar het werd met de grootste zorg hersteld naar ontwerp van E. Careels. Ook de schade van de Tweede Wereldoorlog werd snel hersteld.
Het park is in 1864 voor het eerst aangelegd, met een muur rond het domein. Het bevat onder meer een openluchtkersstal en een Lourdesgrot (1887) in rotswerk en een muziekkiosk.


De wintertuin (Bosstraat 9, Onze-Lieve-Vrouw-Waver) is te bezoeken tijdens de Open Monumentendag (tweede zondag van september). Wil je met een groep een uitgebreider bezoek brengen dan kan je een afspraak maken. Individuele geleide bezoeken zijn mogelijk elke derde zondag van de maand van 14.30 tot 16.30 uur. Je betaalt een kleine vergoeding.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

 • maandag
  gesloten
  dinsdag
  gesloten
  woensdag
  gesloten
  donderdag
  gesloten
  vrijdag
  gesloten
  zaterdag
  gesloten
  zondag
  open van

Waar

Wintertuin en kloosterkerk Ursulinen
Bosstraat 9, 2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver