Op de Stationsberg, zoals de brug over de spoorweg in de volksmond heet, delen fietsers en auto's de rijbaan. Er is geen plaats voor fietspaden. Door de bocht die de weg op de brug maakt, is het zicht er slecht. Daarom is het voor autos verboden om fietsers voor te steken. Als er een tegenligger komt, leidt dat tot gevaarlijke situaties.
De voorbije jaren namen we al heel wat maatregelen om automobilisten duidelijk te maken dat voorsteken er niet mogelijk is. In het midden van de baan is een volle witte lijn. Die mag je niet oversteken. We brachten ook fietsertjes aan op het wegdek.
Extra maatregelen
Toch krijgen we nog veel te veel meldingen van voorbijstekende autos. Dat is gevaarlijk en wordt door fietsers ervaren als zeer beangstigend. Daarom zullen we nu extra maatregelen nemen:
- Recent plaatsten we aan beide kanten van de brug een verkeersbord dat bestuurders bedankt om mooi achter de fietsers te blijven.
- De fietsertjes op de rijbaan zullen we meer naar het midden van de rijbaan plaatsen. Zo geven we aan dat de fietsers niet in de goot moeten rijden en maken we autobestuurders duidelijk dat er geen plaats is om fietsers in te halen.
- De volle witte middellijn zullen we voorzien van een ribbelmarkering. Zo zullen bestuurders horen en voelen wanneer ze over de lijn rijden en dus iets verkeerds doen.
Controle door politie
Naast de voornoemde sensibiliserende maatregelen zal politie Bodukap ook extra controles uitvoeren. Zij zullen regelmatig de foto's bekijken die de ANPR-camera op de brug maakt van van passerende voortuigen. Op de fotos is erg duidelijk te zien of een voertuig de volle witte middellijn overschrijdt. Is dat het geval, dan mag de bestuurder zich aan een bekeuring verwachten.
Veiligheid en veiligheidsgevoel verhogen
Met deze inspanningen willen we op korte termijn de fietsveiligheid en het veiligheidsgevoel van de fietsers op de Stationsberg verhogen. De gemeente blijft intussen in overleg met Infrabel om te werken aan de meest effectieve langetermijnoplossing, namelijk een heraanleg.