Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Fly-over kruispunt R6/N1: brug open voor verkeer

Gepubliceerd op  do 30 apr 2020
Ook de tweede fly-over van de R6, namelijk die over de Antwerpsesteenweg (N1), is klaar voor het verkeer. De nieuwe brug doorstond donderdag met glans de belastingsproef. Verkeer rijdt sindsdien in twee richtingen over de brug. Onder de brug lopen de werken nog even verder.

Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden, kon de aannemer van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de afgelopen weken blijven doorwerken aan de fly-over.

Belastingsproef laatste test voor ingebruikname brug

Deze week plaatste de aannemer nog de vangrails op de fly-over. Donderdag onderwierp hij de brug aan een finale sterktetest. Tijdens deze ‘belastingsproef’ wordt de draagkracht van de brug een laatste keer getest door er meerdere zware vrachtwagens op te plaatsen. De test slaagde met verve en aansluitend ging de brug meteen open voor verkeer.

Sinds donderdagmiddag 30 april rijdt verkeer op de R6 in beide richtingen over de nieuwe fly-over.

Nog tot juni: afwerken infrastructuur onder brug

Met de ingebruikname van de fly-over is een mijlpaal bereikt. De werken zijn echter nog niet afgerond en gaan meteen verder onder de nieuwe brug. De nieuwe weginfrastructuur van de Antwerpsesteenweg wordt er afgewerkt en aangesloten op de op- en afritten van en naar de R6.

Dat gebeurt in twee stappen:

  • Aansluiting op- en afrit zuidzijde (kant Mechelen-centrum): van 30 april tot 15 mei
  • Aansluiting op- en afrit noordzijde (kant Walem): van 15 mei tot begin juni

Aan de zijde waar gewerkt wordt, is verkeer van en naar de Antwerpsesteenweg niet mogelijk. Omleidingen zorgen ervoor dat verkeer wel op haar bestemming raakt.

Zuidelijke op- en afrit eerst afgesloten, omleiding van en naar Mechelen-centrum

Vanaf donderdagavond 30 april sluit de aannemer de zuidelijke op- en afrit (kant Mechelen-centrum) aan op de vernieuwde Antwerpsesteenweg. De afrit van de R6 (komend van de E19) en de oprit richting Putte zijn daarbij niet toegankelijk. De noordelijke op- en afrit (kant Walem) is wel beschikbaar.

Een omleiding leidt verkeer vanuit Mechelen via de E19 richting Walem en de industriezone Mechelen-Noord. Vanaf de R6, komend van Putte, rijdt u via de N16 richting Mechelen-centrum en de omgeving van Tivoli. Omdat de Karekietstraat niet bereikbaar is vanaf de N1, rijdt plaatselijk verkeer via de Liersesteenweg (N14) naar de Tivolistraat.

Noordelijke aansluitingen R6 met Antwerpsesteenweg

Vanaf 16 mei zijn de zuidelijke op- en afrit opnieuw beschikbaar en werken we aan de noordzijde van de R6. Ook hier volgt verkeer een omleiding tot de nieuwe op- en afrit is aangelegd. In deze fase legt de aannemer ook het nieuwe fietspad langs de noordoostkant van de R6 aan. Dit fietspad verbindt de Antwerpsesteenweg met de fietstunnel.

Toplaag asfalt in eerste weekend van juni

In het weekend van 5, 6 en 7 juni staan de laatste asfalteringswerken op het programma. Uiteraard als de weersomstandigheden het toelaten. Tijdens de aanleg van de toplagen in asfalt is de volledige werfzone afgesloten, zowel op de Antwerpsesteenweg als op de R6. Dat weekend leiden omleidingen het doorgaand en plaatselijk verkeer in goede banen.

Meer details over deze fases (noordzijde en asfaltering) en de openstelling van de fietsverbinding tussen de N1 en de fietstunnel verneemt u binnenkort.