Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Geestelijke gezondheid en geluksdriehoek

Gezond zijn en je goed voelen, betekent ook aandacht hebben voor je geestelijke gezondheid. Om je gelukkig te kunnen voelen, is het belangrijk dat je kan omgaan met de uitdagingen van het leven. Daarnaast kan het helpen om positieve relaties uit te bouwen en je op een nuttige manier bezig te houden.

Maar je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’ wat is dat precies? Hoe kan je eraan werken?

De geluksdriehoek

Voor een groot deel kan je zelf je geluk en je geestelijke gezondheid beïnvloeden. Om je hierbij te helpen zet Sint-Katelijne-Waver de ‘geluksdriehoek’ van het Vlaams Instituut Gezond Leven in de kijker. De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken. Per bouwblok vind je drie vragen die je op weg helpen om te bouwen aan je geluk:

  • Met de bouwblok 'Je goed omringd voelen' wordt er verwezen naar het hebben van warme en vertrouwelijke relaties met de mensen om je heen. Bij wie vind je steun? Hoe beteken jij iets voor anderen? Waar ben je dankbaar voor?
  • De bouwblok 'Je goed voelen' verwijst naar je goed voelen in je vel. Wat helpt je om je gedachten los te laten? Ben je soms niet te streng voor jezelf? Waar krijg je energie van?
  • Het derde bouwblok 'Jezelf kunnen zijn' gaat over jezelf aanvaarden en een positieve houding aannemen tegenover jezelf. Wat vind je belangrijk in je leven? Waar ben je trots op? Wat wil je (nog) bereiken? Wat motiveert je?

De oranje bol staat symbool voor het feit dat perfect geluk niet bestaat. Het is namelijk OK om uit balans te zijn.

Lokale initiatieven

Als gemeente bouwen we mee aan jouw geluk. We doen dat met initiatieven als:

Meer weten?

Wil je meer weten? Surf dan naar de website van Vlaams Instituut Gezond Leven waar je inspiratie vindt over hoe je zelf (tips, oefeningen, filmpjes) met de geluksdriehoek aan de slag kan.

Deel deze pagina