Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Gele papier- en kartoncontainer komt er niet

Gepubliceerd op  do 22 sep 2022
Het gemeentebestuur heeft beslist om de gele papier- en kartoncontainers niet in te voeren. Uit een bevraging bleek een meerderheid van de respondenten hier niet voor gewonnen. Ook het kostenplaatje speelde mee in de beslissing.

Enige tijd geleden stelde Ivarem aan het gemeentebestuur de vraag of het interesse had om gele containers in te voeren voor de ophaling van papier en karton. Alvorens hierover te beslissen, organiseerden we een bevraging bij onze inwoners. Tijdens de kernraden van mei en juni stelden we het systeem voor. De bevraging liep tot 15 juli.

In totaal namen 952 inwoners deel aan de bevraging. De vraag ‘Ik vind het invoeren van papier- en kartoncontainers een goed idee’ gaf volgende resultaten:

  • helemaal eens: 29 procent
  • eens: 16 procent
  • oneens: 15 procent
  • helemaal oneens: 38 procent
  • geen mening: 3 procent

Op basis van deze resultaten en het kostenplaatje - de invoering zou de gemeente rond de 50.000 euro per jaar kosten - heeft het bestuur nu beslist om de container niet in te voeren. In de huidige tijden van hoge energiekosten en inflatie moet elke extra uitgave goed overwogen zijn.

Huidige manier blijft

De huidige situatie blijft dus behouden. Je kan je papier en karton blijven aanbieden in dozen of met een touw errond. De ophaling blijft één keer per maand en ook in het recyclagepark kan je je papier en karton kwijt.

Ivarem houdt de deur open mocht de gemeente in de toekomst alsnog willen instappen in het systeem van gele containers. Vanuit dat oogpunt zal het bestuur de situaties en evaluaties in andere gemeente blijven opvolgen.