Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Je (voor)tuin: groen of verhard?

Een verharde (voor)tuin brengt verschillende nadelen met zich mee: water kan niet in de bodem dringen, bij hitte geeft hij veel warmte af, de oprit ­o­p- en afrijden creëert gevaar voor fietsers, … Is jouw (voor)tuin verhard? Denk dan eens na over een ontharding.

Wanneer spreek je over een verharde (voor)tuin?

Elk niet-overdekt grondoppervlak dat een bewerking heeft ondergaan waardoor het harder wordt en/of beter toegankelijk, wordt als verhard aanzien. Het maakt niet uit of die verharding waterdoorlatend is of niet. Het gaat dus niet alleen om beton, asfalt of klinkers, maar ook om (sier)grind, kunstgras, anti-worteldoek. Zelfs boomschors wordt als verharding aanzien, tenzij tussen beplanting om onkruidgroei tegen te gaan.

De voordelen van een groen stuk grond

Is jouw tuin of voortuin al een mooi stukje groen? Dan moedigen we je graag aan om dat zeker zo te houden. Groene tuinen helpen bij de aanvulling van de waterreserves: ze geven water vertraagd af naar de diepere bodemlagen. Daarnaast helpt het groen de luchtkwaliteit erop vooruit. Wil je je (onverharde) steentje bijdragen aan meer biodiversiteit? Plant dan enkele inheemse bloemen en planten.

Als je er toch voor kiest om je (voor)tuin te verharden, heb je een vergunning nodig. Enkel strikt noodzakelijke verharding in de voortuin is vrijgesteld van vergunningsplicht: de oprit naar je vergunde garage en/of een wandelpadje naar je voordeur. Voor alle andere verharding is een vergunning verplicht, zelfs als het slechts om één vierkante meter gaat. Doe je aanvraag hiervoor via www.omgevingsloketvlaanderen.be.

Op zoek naar tips voor een natuurlijk tuin? Neem een kijkje op deze webpagina van het Departement Omgeving of deze pagina van de actie 'Van tegel naar egel'.

Deel deze pagina