Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Herbruikbaar cateringmateriaal

Organiseert jouw vereniging een evenement? Dan mag je sinds 15 juni 2023 alleen nog eten en drinken serveren in herbruikbare bekers en borden en met herbruikbaar bestek.

Waarom?

Verenigingen organiseren evenementen groot en klein. Dat zorgt voor vele geweldige momenten, maar brengt ook heel wat afval met zich mee. De Vlaamse overheid wil deze afvalberg verkleinen en besliste daarom om wegwerp te bannen.

Naast een lagere milieu-impact, minder afval en propere terreinen, zorgen herbruikbare eet- en drankmaterialen ook voor minder zwerfvuil rond het evenement.

De wetgeving

Sinds 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden.

Uitzondering: petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95 procent van die eenmalige recipiënten gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 mag ook dat niet meer.

Voor evenementen georganiseerd in 2023 kan de minister uitzonderingen voorzien als de eventorganisator kan aantonen dat ondanks tijdige en behoorlijke inspanningen voor een bepaald evenement er onvoldoende capaciteit aan herbruikbare recipiënten en/of wasfaciliteiten beschikbaar is.

Klik hier voor meer informatie over het wettelijke kader.

Hoe begin je eraan?

De webpagina 'Kwitten op evenementen' van de Vlaamse overheid geeft heel wat nuttige tips en een stappenplan. Organisatoren van andere evenementen vertellen hoe zij te werk gaan.

Surf naar Kwitten op evenementen.

Bekijk een standaardpresentatie die alles beknopt toelicht.

Deel deze pagina