Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Hinder bij wegenwerken: de hinderpremie

Zelfstandigen en kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur, kunnen genieten van een hinderpremie van € 2000. Wie in aanmerking komt, krijgt een brief van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

Wie genoodzaakt is om zijn zaak minstens 21 opeenvolgende kalenderdagen te sluiten ingevolge de hinder kan eventueel ook genieten van de sluitingspremie van € 80 per sluitingsdag.

Voor wie

Zowel de hinderpremie als de sluitingspremie is er voor kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur. De getroffen vestiging moet daarenboven vaste openingstijden hebben.

De aanvaardbare activiteiten zijn de detailhandel, de horeca en allerhande diensten waarvoor persoonlijk en direct contact met de klanten vereist is en die redelijkerwijze moeilijk kunnen worden uitgeoefend op verplaatsing. De lijst met de aanvaardbare NACE-codes voor de toekenning van deze premie (enkel groep 1) kan je raadplegen op vlaio.be/nl/subsidies-financiering/hinderpremie/voorwaarden.

Voorwaarden

Deze nieuwe maatregel is van toepassing voor ondernemingen die zich in de werfzone bevinden die door de aannemer is geïdentificeerd. 

Voor ondernemingen die zich niet in de werfzone bevinden, maar in de periferie van de werken en hierdoor toch zouden moeten sluiten, blijft de regel dat zij aanspraak kunnen maken op € 80 per dag vanaf de 8ste dag na sluiting van de zaak. De automatische premie van € 2.000 is dan niet van toepassing.

Hoe aanvragen

De nieuwe hinderpremie van € 2.000 wordt automatisch uitgekeerd voor de eerste 20 kalenderdagen waarin de onderneming hinder van de werken ondervindt. Wie toch nog de deuren moet sluiten, krijgt vanaf de 22ste dag hier bovenop € 80 per kalenderdag sluiting.