Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Hou paarden weg bij esdoornbladeren en -zaden

Gepubliceerd op  ma 08 apr 2019
Het aantal gevallen van atypische myopathie bij paarden blijft de laatste dagen maar stijgen. Deze spierziekte wordt veroorzaakt door ontkiemende esdoornzaden. Voorkom daarom dat paarden in de buurt van esdoornbladeren en -zaden komen.

Door het eten van ontkiemende esdoornzaden kunnen paarden een vergiftiging oplopen en atypische myopathie krijgen.

Er wordt aangeraden om in de mate van het mogelijke:

  • Tijdelijk de toegang te beperken tot weiden die zaailingen van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) bevatte (of eventueel deze delen af te sluiten voor de paarden).
  • De tijd die het paard doorbrengt op de weide te beperken (de meeste klinische gevallen stonden langer dan 6 uur/ dag op de weide) en eventueel de paarden te voederen alvorens ze op de weide te laten.
  • Een weiderotatie te organiseren zodat de paarden enkel op weiden met voldoende gras staan.
  • Geen hooi of ander voeder op dezelfde grond te plaatsen.
  • De zaailingen zo vroeg mogelijk te verwijderen (maaien, vermalen…; eventueel kunnen ze zelfs verbrand worden). Vermijd toxische producten i.v.m. milieubescherming. Opgelet, de paarden kunnen op dat moment nog niet op de weide gelaten worden omdat zelfs de gehooide zaailingen toxines kunnen bevatten. Er wordt aangeraden te wachten tot de zaailingen volledig zijn afgebroken en het gras voldoende is gegroeid.
  • De omliggende esdoorns eventueel te verwijderen om te vermijden dat ze bloemen en zaden produceren die op het weiland terecht komen.

Dierenartsen en paardenhouders die geconfronteerd worden met een geval van esdoornvergiftiging worden verzocht om dat door te geven aan het meldpunt: