Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Vragen over het Groeipakket? Onze expert helpt je verder

Gepubliceerd op  ma 03 jan 2022
Als je kind in Vlaanderen woont, heb je recht op een Groeipakket (in de volksmond vaak nog ‘kindergeld’ genoemd). Het bedrag wordt automatisch uitgekeerd, zodat je krijgt waar je recht op hebt. Vragen? Elke tweede dinsdag van de maand beantwoordt een adviseur je vragen in het gemeentehuis.

Het Groeipakket bestaat uit een basisbedrag, mogelijk aangevuld met gezinsbijslagen en andere financiële hulp om gezinnen te ondersteunen in de opvoeding. Naast het startbedrag (de vroegere geboortepremie of kraamgeld) en het maandelijkse basisbedrag zitten er in het Groeipakket ook andere toeslagen:

  • Is je kind schoolgaand? Dan krijg je in augustus de jaarlijkse schoolbonus.
  • Kan jouw gezin de opvoedingskosten moeilijk dagen? Dan ontvang je maandelijks een sociale toeslag.
  • Heeft je kind een extra ondersteuningsbehoefte (door bijvoorbeeld een handicap)? Dan heeft het mogelijk recht op een maandelijkse zorgtoeslag.
  • Ook is er een kleutertoeslag en een kinderopvangtoeslag.

Het Groeipakket ontvangen

Je kiest je uitbetaler zelf via groeipakket.be. Meestal moet je niets doen om het Groeipakket te ontvangen. In de databanken van de overheid zitten immers veel gegevens waarmee de uitbetalers van het Groeipakket voldoende informatie hebben om te berekenen waar je recht op hebt. Soms moet je je uitbetaler op de hoogte brengen van een wijziging in je gezin of je inkomen:

  • Is het de eerste keer dat je een kind verwacht? Kies dan een uitbetaler en meld je daar aan. Je stuurt je een attest van de dokter of vroedvrouw op. Zo ontvang je het startbedrag.
  • Wanneer je loon sterk daalt omdat je bijvoorbeeld werkloos wordt.
  • Wanneer je gezinssituatie wijzigt, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of wanneer je gaat samen wonen.
  • De studietoelage voor het hoger onderwijs zit niet in het Groeipakket. Je moet dit zelf aanvragen bij het agentschap AHOVOKS (Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen).

Zitdag in Sint-Katelijne-Waver

Het gemeentebestuur heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met de vijf uitbetalingsactoren van het Groeipakket: FONS, Infino, KidsLife, My Family en Parentia. Zo hebben we een rechtstreekse lijn met elke uitbetaler. Daarnaast zal elke tweede dinsdag van de maand van 18 tot 20 uur een adviseur van FONS of Infino op het gemeentehuis aanwezig zijn om jouw vragen over het Groeipakket te beantwoorden. We starten op dinsdag 11 januari. Heb jij vragen rond het Groeipakket of wil je graag langskomen tijdens het spreekuur? Contacteer Huis van het Kind. Langskomen zonder afspraak is ook mogelijk.