Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Internationaal rijbewijs

Als u naar een land reist dat uw rijbewijs (Europees model) niet erkent, hebt u een internationaal rijbewijs nodig. Het internationaal rijbewijs wordt uitgereikt door de gemeente van uw woonplaats.

Indien men in het bezit is van een Belgisch rijbewijs afgeleverd voor 01/01/1989, is het verstandig dit eerst om te wisselen in een Europees model (bankkaartmodel alvorens een internationaal rijbewijs aan te vragen.

Voorwaarden

In België mag u alleen met een internationaal rijbewijs rijden als u niet ingeschreven bent in België. Als Belg moet u dus op verzoek altijd uw Belgisch rijbewijs (of uw europees model als u dit al omgewisseld hebt) tonen.

Hoe aanvragen

  • U kunt het internationaal rijbewijs aanvragen bij uw gemeente.
  • Het internationaal rijbewijs is geldig voor een periode van 3 jaar vanaf de uitreikingsdatum. Als het nationale rijbewijs minder lang geldig is, neemt het internationaal rijbewijs die geldigheidsdatum over.
  • Als uw internationaal rijbewijs afloopt, als u het verliest of als het beschadigd of gestolen wordt, moet u een nieuw exemplaar aanvragen in de gemeente. Daarbij geeft u
    • uw verlopen internationaal rijbewijs af
    • of, in geval van diefstal, een verklaring van diefstal door de Belgische politie .

Kostprijs

Een internationaal rijbewijs kost 21 euro.

Afhandeling

De aflevertermijn voor het internationale rijbewijs bedraagt 4 werkdagen. U kan het document afhalen aan de balie van het onthaal.

Uitzonderingen

Buitenlands ambassadepersoneel moet zich met de diplomatieke identiteitskaart wenden tot de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken om het internationaal rijbewijs te verkrijgen.

Wat meebrengen

  • identiteitskaart
  • recente pasfoto
  • geldig Belgisch rijbewijs

Maak een afspraak

 

Internationaal rijbewijs persoonlijk afhalen

Om uw internationaal rijbewijs af te halen, hoeft u geen afspraak te maken. 

U kan hiervoor terecht aan het onthaal tijdens ruimere openingsuren nl. elke voormiddag van 8 tot 12.30 uur.  Op maandag-, woensdag- en donderdagnamiddag van 13.30 tot 16.30 uur en dinsdagnamiddag van 13.30 tot 20.00 uur.

Indien u meerderjarig bent, dient u dit persoonlijk te komen afhalen aan het onthaal. 

Lukt dit niet, dan mag u steeds iemand hiervoor de volmacht geven.  De gemachtigde brengt het ondertekende volmachtformulier mee en een kopie van uw identiteitskaart, alsook de eigen identiteitskaart.