Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Bucketlist voor een geweldige Katelijnse zomer

De zomer van 2020 wordt een lokale zomer. Waarom het ver gaan zoeken als dichtbij zoveel moois en leuks voor handen is? Hieronder vindt u tien tips voor een geweldige Katelijnse zomer. Tien dingen die u moét gedaan hebben. Download de bucketlist en vink één voor één de bolletjes af. Zo heeft u aan het einde van de zomer onze prachtige gemeente (her)ontdekt!

Kader uw favoriete plekje van onze gemeente in

Onze gemeente zit vol met geweldige, mooie en unieke locaties. Wat is uw favoriete plekje in Sint-Katelijne-Waver? Trek er naartoe en maak er een foto van. Misschien kan u het zelfs inkaderen? Neem een fotolijst mee en maak er een ‘echt’ ingelijst beeld van.

Post deze foto op Instagram onder de hashtag #skwleeft en #sintkatelijnewaver. Misschien komt uw foto dan wel op onze Instagram-pagina of in de volgende Uw Gemeente.

De koningin en de roos ... ze leefden nog lang en gelukkig

In het hart van Onze-Lieve-Vrouw-Waver ligt de rozentuin van Louis Lens. De bekende rozenveredelaar noemde één van zijn rozen Rosalita, naar koningin Paola, een goede vriendin van hem en dol op rozen. Samen met haar hofdames bezocht de prinses af en toe (incognito en rijdend in een ‘Geitje’) zijn huis en kwekerij langs de Mechelbaan.

Aanvankelijk wilde Louis de roos ‘‘Belle de Belvédère’ noemen, naar het kasteel waar de toenmalige prinses woonde. Paola verkoos een meer discrete naam die niet rechtstreeks naar haar verwees. Gravin Nanda d’Ursel, ook van Italiaanse afkomst, verklapte aan Louis dat Paola toen ze een klein meisje was Rosalita of roosje werd genoemd. Dat werd de naam van de nieuwe en meermaals bekroonde roos. Benieuwd hoe Rosalita eruit ziet?

Ga haar en alle andere prachtige rozen eens bewonderen. Lokaliseer de pomp in het midden van het dorpsplein, neem plaats op de bankjes errond en geniet van alle rozenpracht rondom.

In Flanders fields … maar dan de versie van Sint-Katelijne-Waver.

Er zijn ontzettend veel straatnamen met het achtervoegsel -velden in onze gemeente. Een kleine uitdaging: maak een fietstochtje langs vijf zulke straatnamen. Heeft u wat inspiratie nodig? Geen nood! De fietsroute ‘groentepad’ brengt u door de mooiste plaatsjes van onze gemeente. U komt vast enkele -velden tegen.

Het mausoleum van Ysebrant de Lendonck

Misschien zou u het niet uit zichzelf doen, maar bezoek zeker eens de begraafplaats van Elzestraat. U kunt er niet naast het bijzondere grafmonument van Ysebrant de Lendonck kijken. Het is een begraafplaats met staanplaatsen. Ontdek wie Ysebrant de Lendonck was en wie er nog begraven staat. Tel de staanplaatsen eens!

Spot een ijsvogel aan de schans van Bosbeek en maak een fikse wandeling in het Waverwoud

Wist u dat in onze gemeente prachtige vogels te spotten zijn? Ongetwijfeld zag u al een kievit, een kwikstaart of een staartmees. Maar wist u dat een ijsvogel het heerlijk vertoeven vindt langs het water rondom de schans van Bosbeek? Zoek hem op en kom nadien tot rust in een prachtig stukje natuur.

De mooie wandellus in de Hondsbossen en Gasthuisbossen is meer dan de moeite waard! Misschien ontmoet u er bij valavond wel hertjes.

Spring eens binnen in ‘t Grom!

Een ander plekje in onze gemeente dat u moet bezocht hebben, is ’t Grom. Het Katelijnse groentemuseum trekt bezoekers uit alle windstreken en vertelt over de rijke tuinbouwgeschiedenis van onze regio.

Het belooft trouwens een boeiende zomer te worden in ’t Grom. Zo loopt er een unieke fototentoonstelling met beelden uit de collectie van Achiel Goossens, gewezen tuinbouwconsulent bij de Boerenbond en beter bekend als Opa Achiel vanop Facebook. Hij maakte veel technologische ontwikkelingen in de tuinbouw vanop de eerste rij mee en legde een enorme collectie aan foto’s aan over de jaren. Eind 2019 schonk hij zijn levenswerk aan ‘t Grom.

Ook ‘Roem & Glorie’ schiet uit de startblokken. Deze campagne over het succes van pioniers en telers in de tuinbouw toont hoe zij eigen gewassen selecteerden en verbeterden, vroeger en nu.

Dompel u eens onder in de pracht en praal van Art nouveau

Ongetwijfeld kent u het Instituut van de Ursulinen, met haar unieke wintertuin. Toeristen van over de hele wereld komen deze toeristische parel ontdekken. Maar nam u al een kijkje in het voormalig meisjespensionaat? Dit is uw kans! Iedere zondag kunt u in kleine groepjes een rondleiding van een uur volgen. Deze starten om 14 uur, 14.30 uur, 15 uur en 15.30 uur. Let op: reservatie is verplicht.

Binnengluren mag en moet (deze keer)

De kapelletjes in Sint-Katelijne-Waver. We passeren er, maar weinigen nemen de tijd om eens goed binnen te gluren. Nochtans loont het absoluut de moeite. Trek erop uit en bewonder de interieurs van de zeven kapelletjes die onze gemeente rijk is. U vindt ze in de Lemanstraat, Bredeheide, Berkelei, Bosstraat, Tulpestraat, Zorgvliet en Liersesteenweg.

Wat is uw favoriete kapelletje? Deel het met ons via Instagram onder de tags #skwleeft en #sintkatelijnewaver. De mooiste kiezen we uit en posten we op onze eigen Instagram-pagina.

Een romantische picknick op de grote grasvlakte achter het Sint-Michielskasteel

We moeten allemaal eten, toch? Ruil die saaie, oude keukentafel eens in voor het zachte gras van het Sint-Michielspark. Kaas- en wijnavondje met uw partner of beste vrienden? Zicht op de eendjes in de vijver? Tijd voor een spelletje kubb of petanque? Als dat geen goed idee is!

Geniet van de zonsondergang Torekenswaver

Onze-Lieve-Vrouw-Waver geniet bekendheid om zijn vele torekens. De spitsen van het Sint-Ursula-Instituut, de kerk en het raadshuis zijn de blikvangers van de Waverse skyline. Wist u dat u vanuit de IJzersteinlei of vanuit de Uilei Torekenswaver het best kan bewonderen? Maak een ontspannende avondwandeling, zoek een geschikte plek en bewonder een prachtige zonsondergang met het decor van Torekenswaver.