Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Dit zijn de Katelijnse Keien van 2023

Gepubliceerd op  za 18 nov 2023
Tijdens een gala-avond in de grote veilinghal van BelOrta reikte het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver op 17 november de Katelijnse Keien uit. Het is al de tiende keer dat de gemeente op die manier verdienstelijke inwoners in de bloemetjes zet. Kom hier te weten wie de winnaars zijn.

Onze gemeente bulkt van talentvolle, gedreven en enthousiaste mensen. De Katelijnse Keien van 2023 zijn stuk voor stuk meer dan verdiend.

Johan De Munter vond 10 jaar geleden ‘de kei’

In september 2014 delfde Johan De Munter, vrijwilliger in de educatieve tuin van Dijkstein, een eigenaardige steen op toen hij aardappelen aan het rooien was. Experts bestudeerden de steen en wat bleek? Het ging om een silex artefact uit het middenpaleolithicum, duidelijk gemaakt door neanderthalers. De ouderdom werd geschat tussen 35.000 en 45.000 jaar. In de brede regio was dit de allereerste vondst van de homo neanderthalensis, de mensensoort die enkele duizenden jaren naast ons, de homo sapiens, heeft geleefd voor hij zo’n 32.000 à 34.000 jaar geleden uitstierf.

Vrijwilligers Jan Wijgerde en Frank Hadermann: drijvende krachten achter de haagplantactie

De haagplantactie biedt inwoners van Sint-Katelijne-Waver elk najaar de kans om streekeigen plantgoed te bestellen voor hun tuin via een groepsaankoop. Het initiatief viert dit jaar haar dertigste verjaardag. Het was Frank Hadermann die de haagplantactie in onze gemeente opstartte samen met Luc Meulenijzer. Jan Wijgerde kwam erbij in 2015 omdat Luc verhuisde. De organisatie was oorspronkelijk een verwezenlijking van de milieuraad. Ondertussen trekken Jan en Frank de actie als vrijwilligers van Natuurpunt, met steun van het gemeentebestuur.

Matteo Van Engeland bijzonder sterk in League of Legends

Dit jaar bereikte Matteo Van Engeland de ranking Master in het populaire online spel League of Legends. Een enorme prestatie, want slechts 0,3 procent van de 100 miljoen spelers die het spel heeft, bereikt deze ranking. Het vereist enorm veel talent, doorzettingsvermogen en vastberadenheid.

Het Proefstation voor de Groenteteelt blaast 60 kaarsjes uit

Op 14 december 2024 bestaat het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver exact 60 jaar. In die 60 jaar drukte het Proefstation een duidelijke stempel op het praktijkonderzoek binnen de tuinbouwsector. Bovendien wisten ze dit onderzoek steeds om te zetten in praktische toepassingen waar tuinbouwers vandaag nog steeds de vruchten van plukken.

KSK Wavria en Red Boys Elzestraat legden een kunstgrasveld aan

Afgelopen zomer werd er hard gewerkt bij RB Elzestraat en KSK Wavria. Nadat KFC Katelijne eerder als eerste voetbalclub in onze gemeente een kunstgrasveld aanlegde, namen ook deze twee clubs dit initiatief. Een waardevolle investering, want dankzij kunstgras zijn de clubs minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Bovendien gaat de bal sneller en botst hij anders waardoor kinderen in volle ontwikkeling leren om sneller te spelen, te kijken en te beslissen.

Motorcrossers Fynia Messiant en Stijn Verstrepen werden Belgisch kampioen

In 2022 zetten Fynia en Stijn elk een topprestatie neer. Fynia werd Belgisch kampioene motorcross bij de dames B. Stijn pakte de titel bij de Inters 500. Ze kwamen elk met de motor het podium opgereden om hun Katelijnse Keien in ontvangst te nemen.

Straffe prestatie van triatleet Jonathan Wayaffe

Jonathan Wayaffe won op 15 oktober 2022 de halve marathon van Mallorca. Na 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer lopen beëindigde Jonathan de Challenge Peguera-Mallorca in 3 uur, 53 minuten en 37 seconden. Maar dat was niet de enige straffe prestatie die hij daar neerzette: de dag voordien redde hij samen met enkele andere Belgische triatleten een Duitse drenkeling uit de zee. De 60-jarige Duitser werd ter plaatse gereanimeerd en bij bewustzijn naar het ziekenhuis gevoerd.

Cedric Beullens: een beloftevolle wielrenner

Met de 26 jarige Cedric Beullens heeft onze gemeente een beloftevolle wielrenner in het mondiale wielerpeleton. Cedric werkte net zijn tweede seizoen af bij Lotto Dstny. Hij is er een erg gewaardeerde pion in de klassieke kern. Als helper droeg hij zijn steentje bij aan meerdere overwinningen en dichte ereplaatsen van coming-man Arnaud De Lie. Daarnaast behaalde Cedric dit jaar zelf toptienplaatsen in semiklassiekers als Classic Brugge-De Panne (World Tour), Brussels Cycling Classic, Memorial Jef Scherens, het kampioenschap van Vlaanderen en de Gooikse Pijl. Lotto beloonde Cedric met een contractverlenging tot eind 2025.

Vrijwilligers zorgen voor warme sfeer in buurtrestaurant van ldc De Plek

Het fantastische team vrijwilligers zorgt ervoor dat de maaltijden, die de koks bereiden, op weekdagen met een warme glimlach geserveerd worden aan tafel. Ze staan op andere momenten ook achter de toog en zorgen er zo voor dat het buurtrestaurant een gezellige plek is om te vertoeven. Lokaal dienstencentrum De Plek is een plaats waar sociale contacten onderhouden worden. Iedereen is welkom. De vrijwilligers maken de brug tussen het woonzorgcentrum Bosbeekhof en de buurt door te ondersteunen, entertainen en te helpen bij de verschillende activiteiten die plaatsvinden in het lokaal dienstencentrum in de Wilsonstraat.

Niels Somers zet zich in voor B-FAST

Niels is geboren en getogen in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Met duaal leren schoolde hij zich tot elektricien. Hij begon bij Belloy Elektrotechniek en groeide door naar een eigen zelfstandige zaak: Somers Elektro. In die periode volgde hij ook de opleiding tot B-FAST vrijwilliger. Met zijn kennis van elektrotechnieken tekende hij onder meer het volledige elektriciteitsnetwerk uit voor het B-FAST veldhospitaal. En daar bleef het niet bij: in 2017 ging hij met B-FAST naar het eiland Dominica dat getroffen werd door een orkaan, in 2022 naar Pakistan dat getroffen werd door hevige overstromingen en in 2023 naar Turkije dat getroffen werd door een zeer zware aardbeving. Op het moment dat de Keien uitgereikt werden, zat Niels op de zuidelijke Atlantische Oceaan op weg naar Montevideo, Uruguay.

Greet Wyckmans: drijvende kracht achter verschillende G-werkingen

Greet is de oprichtster en was jarenlang de drijvende kracht achter het initiatief Buitengewoon Sportief van Gymflex en de G-voetbal op KSK Wavria. Na haar jarenlange inzet voor de G-sport in Sint-Katelijne-Waver stopt ze er na dit seizoen mee. Helaas werd er geen opvolging gevonden waardoor de G-werking van Gymflex ook ophield met bestaan.

Klik hier voor de foto's van de gala-avond.