Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Samen met Klimaan voor duurzaamheid én burgerparticipatie

Gepubliceerd op  do 30 jul 2020
Samen met de Gemeente Bonheiden zetten we verder in op groene energie. We doen dat niet alleen, we slaan de handen in elkaar met de lokale burgercoöperatie Klimaan cvso. Zo willen we in 2020 nog, door middel van burgerparticipatie, zonnepanelen op meerdere gemeentedaken installeren.

Ook voor de kleinere gemeentedaken stopt het gunsttarief van de terugdraaiende energieteller eind 2020. Mede daarom schreven we een aanbestedingsdossier voor zonnedaken op verschillende panden. In onze gemeente worden er dit jaar nog zonnepanelen voorzien op de daken van basisschool Dijkstein.

Voor de financiering van deze projecten zoekt Klimaan cvso bijkomend kapitaal. Vanaf 1 augustus wordt de limiet van beschikbare aandelen opgetrokken naar vijf per coöperant. Burgers die mee willen investeren in deze lokale en duurzame oplossingen voor de globale uitdaging van de klimaatverandering, kunnen bij Klimaan cvso terecht.

Naast duurzaamheid ligt de focus op rendabiliteit

De ambitie is om binnen enkele jaren te kunnen starten met het uitbetalen van een dividend. Nu kunnen burgers nog gebruik maken van de taks-shelter voordelen voor startende ondernemingen. Dat houdt in dat coöperanten minstens 45 procent van hun investering kunnen aftrekken van hun personenbelasting volgend jaar.

Een klimaandeel kost 100 euro/stuk en kan gekocht worden via de website van Klimaan cvso.