Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

‘Ffkes bloedserieus’ maakt menstruatie bespreekbaar op school

Gepubliceerd op  ma 25 apr 2022
Deze week trappen we het project 'Ffkes bloedserieus' op gang. Met dit initiatief willen we menstruatie-armoede aanpakken en het menstruatie-thema bespreekbaar maken bij jongeren. Het project is een samenwerking van ons Huis van het Kind en de drie middelbare scholen in onze gemeente.

Uit onderzoek blijkt dat heel wat jongeren niet over de financiële middelen beschikken om verzorgingsproducten voor menstruatie te kopen. Bovendien is menstruatie nog steeds een thema waar een taboesfeertje rond hangt. 

De voorbije maanden werkte ons Huis van het Kind samen met een groep enthousiaste tieners en leerkrachten een project uit dat de problematiek aanpakt en bespreekbaar maakt. Het project bestaat uit twee drie aspecten:

  1. een sensibiliseringscampagne op de secundaire scholen met een infobrochure voor de leerlingen en een flyer met lesideeën voor de leerkrachten;
  2. een laagdrempelige verdeling van menstruatieproducten via speciaal hiervoor klaargemaakte kastjes in de toiletgebouwen;
  3. een subsidiereglement dat scholen 1 euro per vrouwelijke leerling toekent en waarmee de scholen zelf een gevarieerd gamma aan menstruatieproducten kunnen aankopen.

Het project werd gelanceerd in de week van 25 april. Elke klas in de drie middelbare scholen in onze gemeente zal gedurende een uur rond het thema menstruatie werken. Ook de producten worden deze week verspreid.