Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Muziek en geluid tijdens evenementen

Organiseert u een evenement of feest met elektronische versterkte muziek en wilt u de muziek luider spelen dan de opgelegde geluidsnormen, dan kan u hiervoor een afwijking van de geluidsnormen aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen.

Deze afwijking kan hier aangevraagd worden bij het aanvragen je het evenement.

Er zijn drie categorieën, afhankelijk van het geluidsniveau:

Categorie 1: een geluidsniveau van maximum 85 dB(A)LAeq,15min

Denk hierbij aan een communiefeest, barbecue of sportwedstrijd met achtergrondmuziek.

Je maakt hiervan een melding bij je evenementaanvraag.

Categorie 2: een geluidsniveau van maximum 95 dB(A)LAeq,15min

Hierin vallen zo goed als alle muziekevenementen. Je vraagt een afwijking van de geluidsnorm voor de eenmalige activiteiten bij het college van burgemeester en schepenen.

Deze afwijking kan maximaal twaalf keer per jaar aangevraagd worden voor wederkerende evenementen.*

Je bent verplicht om het geluidsniveau te meten, tenzij je gebruikmaakt van een gekalibreerde geluidsbegrenzer. Het meetresultaat moet zichtbaar zijn voor de aanwezige gasten. Het aanbieden van oordopjes/gehoorbescherming is verplicht.

*Er zijn een zevental feestzalen met een milieuvergunning klasse 3 tot 95 dB(A). Organiseer je iets indoor? Vraag dan zeker na of de zaal over een milieuvergunning beschikt. Hier moet geen afwijking van de geluidsnorm aangevraagd worden tot 95 dB(A).

Categorie 3: een geluidsniveau van maximum 100 dB(A) LAeq,60min

Voor deze categorie moet je eveneens een afwijking van de geluidsnorm aanvragen aan het college van burgemeester en schepenen. Deze wordt slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan, zoals bij Rock Werchter, Pukkelpop of Graspop. Binnen onze gemeente wordt dit niet toegelaten.

Het meten EN registreren van het geluidsniveau is verplicht. Het meetresultaat moet zichtbaar zijn voor de aanwezige gasten. Het aanbieden van oordopjes/gehoorbescherming is verplicht.

Meer info vindt u op de website van Departement Omgeving.

Controle

De Lokale Toezichthouder en Politie kunnen steeds uitdraai opvragen (vooral bij overlast) en zelf evenement stilleggen als:

  • er te grote overschrijdingen zijn;
  • te veel overlast is;
  • er niet wordt gemeten.

Deel deze pagina