Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Nieuwe vrijetijdssite luistert naar naam ’t Gewent

Gepubliceerd op  do 23 jun 2022
‘t Gewent. Zo zal de nieuwe vrijetijdssite langs de Leliestraat gaan heten. De naam is het resultaat van een bevraging die het gemeentebestuur hield bij haar inwoners. De site zal een fuif- en evenementenzaal, de bibliotheek, het Katelijnse filiaal van het Conservatorium en een jeugdhuis omvatten.

Begin maart organiseerden we een bevraging bij onze inwoners voor een naam van de vrijetijdssite. Maar liefst 103 suggesties kwamen binnen. Daarbij was er één die er met kop en schouders bovenuit stak: ’t Gewent. 

‘t Gewent

De naam ’t Gewent refereert naar het tuinbouwkarakter van de gemeente. “Een gewent is een typisch kernmerk van de openluchttuinbouw in onze gemeente in vroegere tijden. De tuinbouwers teelden hun groenten op verhoogde bedden of gewenten. Dat hielp om de oppervlakkige waterafvoer vooral in de winter en het voorjaar te verbeteren”, legt burgemeester Sels uit.

“De teelt op gewenten had vergaande gevolgen. Langer dan elders bleef men het paard en menselijke spierkracht gebruiken voor de grondbewerking. Pas eind jaren zestig van vorige eeuw werd het paard vervangen door de tractor. Het ‘zomerland rijden’ en ‘op winterland rijden’ met paard en ploeg is vandaag volledig verdwenen.”

Voor meer informatie over gewenten, met onder meer een mooi filmpje, vind je hier.

Startdatum onduidelijk

Had alles volgens wens verlopen, dan was de bouw van ’t Gewent eind mei van start gegaan. Tijdens de beroepsprecedure is er echter een beroep ingesteld. De aanvraag wordt nu opnieuw onderzocht door het provinciebestuur. Dat kan mogelijk leiden tot enkele aanpassingen. Daarom kunnen we momenteel niet zeggen wanneer de werken starten.

De duur van de werken wordt geschat op 543 kalenderdagen, dus ongeveer anderhalf jaar. De bedoeling was om de site eind volgend jaar in gebruik te nemen. Dat zal niet meer lukken. We hopen nu op het voorjaar van 2024.