Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Ken jij de vernieuwde Kids-ID al?

Gepubliceerd op  vr 14 mei 2021
De elektronische identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar steekt in een nieuw jasje. Niet alleen de buitenkant ziet er anders uit, ook de kaart zelf is vernieuwd. Zo is jouw kind beter beschermd tegen identiteitsfraude.

De vernieuwde Kids-ID volgt, net zoals de recent vernieuwde gewone identiteitskaart, de Europese richtlijnen. Ze beschikt over extra bescherming tegen identiteitsfraude. Zo maakt een geperforeerde foto het nu nog moeilijker om de kaart te vervalsen.

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?

  • De foto staat links in plaats van rechts.
  • Andere kleuren.
  • De contactchip is verhuisd naar de achterkant. Vergeet je kaart dus niet om te draaien als je hem in de kaartlezer steekt.
  • Naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van je foto.
  • Contactloze RFID-chip en een tweedimensionale barcode. Deze chip is enkel leesbaar voor bevoegde instanties en onzichtbaar voor het blote oog.

De Kids-ID is geen verplicht document. Het huidige model van de Kids-ID blijft geldig, ten minste tot het einde van de geldigheidsperiode tenzij het document wordt gestolen of verloren geraakt of om een andere reden moet worden vervangen zoals een niet gelijkende foto, verandering van naam, …

Vraag de Kids-ID tijdig aan als je reisplannen hebt. De minimum termijn bedraagt 3 weken en kan in drukke perioden (vakantieperiode) oplopen. De kostprijs voor de normale procedure blijft ongewijzigd en bedraagt 6,60 euro.

Meer informatie kan je vinden op de website van FOD Binnenlandse zaken.