Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Analyse van de verkeersongevallen in onze gemeente

Gepubliceerd op  do 24 jun 2021
Ieder jaar maakt politiezone Bodukap een analyse van de verkeersongevallen die plaatsvonden op het grondgebied van onze gemeente. Vorig jaar ging het om 136 geregistreerde ongevallen.

De politie baseert haar cijfers op de geregistreerde processen verbaal en op de politionele tussenkomsten voor assistentie bij het invullen van een aanrijdingsformulier. Van de 136 ongevallen die vorig jaar gebeurden op onze wegen, bleven er 105 beperkt tot stoffelijke schade. 31 ongevallen, waarvan de helft met fietsers, waren met lichamelijk letsel. Deze cijfers zijn lager dan de voorbije jaren. Dodelijke slachtoffers vielen er in 2020 niet te betreuren.

Waar in Vlaanderen vorig jaar een duidelijke stijging te merken was van het aantal ongevallen met speedpedelecs of elektrische fietsen, bleef dat in onze gemeente beperkt. Slechts bij één ongeval met lichamelijk letsel was een speedpedelec betrokken.

Onder invloed

In tien van de 136 geregistreerde ongevallen vorig jaar was er alcohol in het spel. Bij acht van deze ongevallen bleef de schade beperkt tot de voertuigen, in twee gevallen vielen er ook gewonden. De helft van deze ongevallen gebeurde voor 19 uur. Slechts één na middernacht.


Tot slot besluit het rapport dat er in onze gemeente geen specifieke locaties zijn die we als ‘ongevalsgevoelig’ kunnen omschrijven. Op enkele grotere wegen gebeurden twee of drie ongevallen, maar steeds op een andere plaats en de oorzaken hielden geen verband met de verkeersveiligheid of weginfrastructuur.