Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Proefproject 2 generaties, 1 dak

Gepubliceerd op  do 20 jun 2019
Wat als we het tekort aan studentenkamers in onze gemeente koppelen aan het groeiend aantal 55-plussers in een (veel) te grote woning? Het project '2 generaties, 1 dak' ziet hier vele voordelen in. Wil u, als student of als 55-plusser, het mee uitproberen?

Vroeger was het gewoon: op kot bij een echte kotmadam (of ‘kotbaas’). Uw eigen kamer, maar misschien een gedeelde keuken, badkamer of fietsenstalling. Maar, als de relatie goed zat, ook: gedeelde verhalen, gedeeld lief en leed. Tegenwoordig zitten de meeste studenten op een kot met microgolf, samen met kotgenoten op de gang, maar ook een beetje apart van de samenleving, in hun eigen studentencocon.

Nu, in Sint-Katelijne-Waver is er een tekort aan studentenkamers en een surplus aan toffe oudere bewoners in een soms te grote woning. Deze vaststelling bracht inwoonster Annelies Bal, hoofdverpleegkundige bij Zorgbedrijf Rivierenland, op het idee om twee generaties samen te brengen in het project ‘2 generaties, 1 dak'.

Het concept?

U woont één of enkele dagen per week op een kamer in het huis van een (oudere) inwoner en u deelt wijsheid, ervaring en enthousiasme, maar ook wat kleine klussen en kosten.

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver en Thomas More Campus De Nayer zien alvast toekomst in dit concept. Samen met de initiatiefneemster nemen zij de handschoen op om na te gaan of het haalbaar is. Een proefproject dus. Met niet te veel regeltjes, maar wel in orde met de bestaande regelgeving natuurlijk.

Pioniert u graag mee aan dit unieke gemeenschappelijk woonproject? Als 55-plusser met kamer of als kotstudent? Contacteer snel 2generaties1dak@gmail.com voor meer informatie.