Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Reispas voor Belgen

Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en uw foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Het paspoort is:

 • zeven jaar geldig voor volwassenen
 • vijf jaar voor minderjarigen.

U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

De pasfoto die u meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat uw gezicht goed zichtbaar is. U moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als uw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen paspoort aanvragen!

Hoe aanvragen

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats. Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden.

Vraag uw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van acht dagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaat een spoedprocedure: als de gemeente de aanvraag voor 15 uur faxt, kan het paspoort de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. Die spoedprocedure is wel duurder.

Er bestaat ook een superdringende spoedprocedure: als de gemeente de aanvraag voor 15 uur faxt, kan het paspoort 4,5 uur later opgehaald worden aan het loket in de Koloniënstraat 11 in Brussel, vlakbij het centraal station. Een andere mogelijkheid in deze procedure is het aanvragen van het paspoort rechtstreeks bij het loket in Brussel.

Openingsuren loket Koloniënstraat 11 - Brussel:

maandag tot vrijdag: 8u30 - 20 uur

Zaterdag: 8u30 - 12u30

opgelet: een paspoort aangevraagd op zaterdag voormidddag bij het Brusselse loket is pas beschikbaar de volgende werkdag vanaf 10u30.

Voorwaarden Superdringende spoedprocedure:

 • Geen 2 of meer verloren of gestolen paspoorten in de voorbije 5 jaar.
 • Niet het voorwerp zijn van een gerechtelijke, politionele of administratieve maatregel die de onvoorwaardelijke uitreiking van een nieuw paspoort verhindert. Indien een dergelijke maatregel bestaat zal de aanvraag in superdringende procedure geweigerd worden.
 • Een minderjarige moet bij de aanvraag vergezeld worden door minstens één ouder die op hetzelfde adres woont.
 • De aanvrager moet zich minstens 15 minuten voor sluitingstijd aanmelden (aanvragen in Brussel)

De uitreiking van het paspoort gebeurt enkel aan het loket in de Koloniënstraat:

 • Aan de aanvrager zelf die het aanvraagformulier en de identiteitskaart moet voorleggen.
 • Aan een gezinslid, een wettelijke vertegenwoordiger of een persoon die op hetzelfde adres woont. Die persoon moet de eigen identiteitskaart en het aanvraagformulier voorleggen.

Wat meebrengen

Voor de aanvraag hebt u volgende documenten nodig:

 • uw identiteitskaart
 • 1 recente kleurenpasfoto (max. 6 maanden oud) die voldoet aan de I.C.A.O. normen
 • uw oud paspoort (als u er een heeft) of een attest van verlies van het paspoort (te verkrijgen bij de dienst burgerzaken van het gemeentehuis) of een attest van diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie)
 • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Kostprijs

 

  Kinderen (-18 jaar) Volwassenen (+18 jaar) Waar aanvragen? Afhalen in gemeente Afhalen in Koloniënstraat 11, 1000 Brussel tot 20 uur

Normale procedure

 

 39 euro  74 euro Gemeente Na 8 werkdagen  

Spoedprocedure

 

215 euro 250 euro Gemeente na 1 werkdag
(*indien aangevraagd voor 15 uur)
 

Superdringende Spoedprocedure

 

 280 euro 310 euro Gemeente   Na 4,5 uur indien voor 15 uur aangevraagd. Aanvragen na 15 uur --> volgende werkdag.
   320 euro 350 euro Koloniënstraat 11, 1000 Brussel  

Na 4,5 uur indien voor 15 uur aangevraagd. Aanvragen na 15 uur --> volgende werkdag.   Aanvragen op zaterdag --> volgende werkdag.