Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Resultaten actie schoolomgevingen PZ BoDuKaP

Gepubliceerd op  di 08 okt 2019
Om de verkeersveiligheid en -leefbaarheid in de schoolomgevingen te vergroten,werden gerichte snelheidscontroles uitgevoerd in de schoolomgevingen. De snelheidscontroles werden in september uitgevoerd bij de aanvang en het einde van de schooldagen.

In totaal werd er gedurende 70 uur en 20 minuten gecontroleerd, hierbij werden 17.117 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan bevonden zich 1.765 bestuurders in overtreding (10,3%). Vier bestuurders hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.

Naast de snelheidscontroles was er ook aandacht van de verkeersploegen voor andere verkeersinbreuken, zo werden er 132 andere overtredingen vastgesteld. Er werden 72 inbreuken op het gebruik van GSM tijdens het sturen vastgesteld. 11 personen waren in overtreding door het niet drager zijn van een veiligheidsgordel (waaronder eveneens kinderen die niet waren vastgeklikt of zich niet op de juiste plaats in het voertuig bevonden). Verder waren er 15 inbreuken op het inhalen van een fietser in een fietsstraat, 1 inbreuk op tonnagebeperking, 2 inbreuken voor het negeren van rood licht, 3 inbreuken op het versperren van een kruispunt, 1 inbreuk op het niet geven van voorrang aan voetgangers op een oversteekplaats, 1 inbreuk op inhalen (het overschrijden van een volle witte lijn) en 1 inbreuk op het niet dragen van beschermende kledij door motorrijders. Daarnaast werden er ook nog 24 inbreuken op foutief parkeren vastgesteld, deze bestuurders mogen zich aan een GAS-boete verwachten.

Hiermee komt er een einde aan deze intensieve controleperiode, maar de politiezone zal op regelmatige basis snelheidscontroles in schoolomgevingen blijven uitvoeren, zeker op de plaatsen waar veel overtredingen werden vastgesteld. De politiezone BoDuKaP vraagt dan ook aan de overtreders en alle bestuurders om hun rijgedrag en snelheid aan te passen in de buurt van schoolomgevingen voor de veiligheid van iedereen en specifiek die van de kinderen.