Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Heb jij een groot hart en wat tijd vrij?

Gepubliceerd op  do 04 jul 2024
Om meer inwoners te kunnen helpen, is onze sociale dienst op zoek naar hulp. Zie jij het zitten om als vrijwilliger fietsles te geven, anderen wegwijs te maken in het openbaar vervoer, te helpen bij de zoektocht naar een huurwoning, een reiskantoor uit te baten of budgetbuddy te worden? Lees meer.

De sociale dienst biedt hulp aan al onze inwoners die zich om eender welke reden in een kwetsbare situatie bevinden. Naast financiële drempels, worstelen sommigen ook met andere uitdagingen die hun dagelijks leven moeilijk maken. Om hen beter te kunnen helpen, stellen we graag vijf projecten voor waarin jij als mede-inwoner het verschil kan maken.

Als vrijwilliger kan je rekenen op een onkostenvergoeding, heel veel dankbaarheid en ondersteuning van de medewerkers van de sociale dienst.

Gezocht: vrijwilligers om fietsles te geven

Wat? Samen met een andere vrijwilliger help je volwassenen om te leren fietsen. We organiseren een opleidingsdag op maandag 30 september (hou deze dag alvast vrij). De leerlingen krijgen ook theoretische lessen.

Wat je zeker moet kunnen: geduldig zijn en je aandacht kunnen verdelen.

Wanneer? We organiseren een twaalf fietslessen die telkens plaatsvinden op woensdagvoormiddag. De lessen staan gepland vanaf 2 oktober tot en met 18 december.

Zin om fietsles te geven? Meld je hier aan.

Wil jij anderen wegwijs maken in het openbaar vervoer?

Wat? Je helpt een inwoner om de werking van het openbaar vervoer te leren kennen. Daarbij zie je het zitten om af en toe een ritje mee te doen.

Wat je zeker moet kunnen: stapsgewijs zaken kunnen uitleggen en zelf vertrouwd zijn met het openbaar vervoer.

Wanneer? Te bepalen met de persoon die je helpt.

Ben jij vertrouwd met het openbaar vervoer? Meld je hier aan.

Wil jij helpen bij de zoektocht naar een huurwoning?

Wat? Je helpt mensen bij hun zoektocht naar een geschikte huurwoning. ‘De aanhouder wint’ is jouw motto. Je neemt contact op met huiseigenaars of immokantoren en begeeft je samen met een gezin of alleenstaande op de woningmarkt om een thuis te vinden. Woonhulp is een initiatief in samenwerking met Mondiale Werken Regio Lier.

Wat je zeker moet kunnen: met de computer werken en sterk in je schoenen staan.

Wanneer? Tijdens tweewekelijkse Woonclubs kom je samen met kandidaat-huurders. Daarnaast hou je het woningaanbod in het oog en kom je in actie wanneer je een geschikte thuis ziet.

Ben jij gemotiveerd om samen op zoek te gaan? Meld je hier aan.

Gezocht: Rap op Stap-vrijwilligers

Wat? Je houdt een reiskantoor open voor mensen in een kwetsbare situatie die zin hebben in een vakantie of daguitstap. Klanten kunnen zonder afspraak langskomen. Als vrijwilliger stel je het aanbod voor en help je de klant met boeken.

Wat je zeker moet kunnen: vlot met de computer werken.

Wanneer? Na de zomervakantie wekelijks in het gemeentehuis op dinsdagavond van 16 tot 20 uur en/of telefonische bereikbaarheid op woensdagochtend van 8 tot 11.30 uur.

Zin om anderen een leuke tijd te bezorgen? Meld je hier aan.

Zin om budgetbuddy te worden?

Wat? Je ondersteunt iemand in een kwetsbare situatie met hulp bij persoonlijke administratie en budgetopvolging. Je overloopt bijvoorbeeld de binnengekomen facturen, zorgt voor orde in papierwerk en deelt tips over budgetvriendelijk leven. Voor je gekoppeld wordt aan een inwoner, krijg je een opleiding. Dit is een initiatief in samenwerking met BIZ.

Wat je zeker moet kunnen: met de computer werken en overzicht brengen.

Wanneer? Als financiële buddy engageer je je voor ongeveer twee jaar. Tijdens die periode spreek je elke week of om de twee weken af.

Fan van structuur en goed in budgetteren? Meld je hier aan.

Deel deze pagina