Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Zeg het met een postkaart: wat betekent erfgoed voor u?

Gepubliceerd op  vr 20 dec 2019
Tot eind januari vindt u bij verschillende handelaars in onze gemeente oude postkaarten terug. De postkaarten bevragen inwoners naar hun cultureel erfgoed. Met andere woorden: welke tradities, verhalen en geschiedenis typeren onze gemeente en moeten bewaard blijven in de toekomst?

Naast gebouwen maken ook tradities, collecties, voorwerpen, verhalen, … deel uit van onze geschiedenis. In opdracht van vier gemeenten, waaronder Sint-Katelijne-Waver startte IGEMO met de oprichting van een culturele erfgoedcel. Deze zal nauw aansluiten bij de ondersteuning rond onroerend erfgoed die IGEMO reeds aan acht gemeenten in de regio biedt. Een culturele erfgoedcel houdt zich bezig met het inventariseren, bewaren en communiceren van immaterieel erfgoed van een gemeente.

Om zo’n culturele erfgoedcel op te richten, stippelde IGEMO een breed participatietraject uit om inwoners te betrekken. Zo organiseerden ze de afgelopen maanden al enkele erfgoedcafés. In een laatste fase bevragen ze de brede bevolking via nostalgische postkaarten.

Welk stukje verleden wilt u meenemen naar de toekomst?

Bij zo'n 25 handelaars in de vier kernen vindt u postkaarten en inzameldozen. Op de postkaarten vult u in welk stukje verleden moet worden meegenomen naar de toekomst. Welke tradities, geschiedenis en erfgoed typeren Sint-Katelijne-Waver? Wat moet er blijven bestaan? Een jaarlijkse stoet, kunstcollectie of legende kunnen hier enkele voorbeelden van zijn.

Deponeer de ingevulde postkaart in de verzameldoos. Liever online? Elke postkaart bevat ook een QR-code om de bevraging online in te vullen. Dat kan ook via onderstaande link.

Vul hier de online bevraging in.