Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Stemrecht 16-jarigen

Ben je op 9 juni 2024 ouder dan 16 jaar? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Je kan dan voor het eerst meestemmen voor de Europese verkiezingen. 

Op zondag 9 juni 2024 vinden de volgende Europese verkiezingen plaats. Voor het eerst kunnen jongeren van 16 en 17 jaar ook hun stem uitbrengen. En dat is belangrijk! Via deze verkiezingen kan je het beleid in Europa mee bepalen.

Zonder jouw stem word je niet vertegenwoordigd door de Europese politiek. Een gemiste kans, want het is daar waar vele belangrijke beslissingen over jouw leefomgeving genomen worden. Denk maar aan recente beslissingen over universele opladers, pesticiden of klimaatambities.

Je hoeft je hiervoor niet in te schrijven. Het Grondwettelijk Hof heeft de registratieplicht vernietigd. Dit wilt zeggen dat iedereen vanaf de leeftijd vanaf 16 jaar een stembrief zal ontvangen. Iedereen in de leeftijdscategorie 16-17 jaar mag dan zelf bepalen of hij/zij komt stemmen of niet.

Heb je niet de Belgische nationaliteit maar wil je toch graag stemmen? Dan dien je je uiterlijk op 31 maart 2024 online te registreren of vul je het formulier C/1 in op het gemeentehuis van je woonplaats.

Deel deze pagina