Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

't Gewent: het gebouw

Ontmoetingsplek

De architecten hebben hun ontwerp opgebouwd rond een agora, een centrale binnenplaats. Een agora was in de Griekse oudheid het centrale plein waar het sociale leven zich afspeelde. Het was een ontmoetings- en vergaderplaats, maar ook een marktplaats met ruimte voor ontspanning. Dat concept willen we ook hier creëren. Rond de agora komen de verschillende ruimten: de zaal, de bibliotheek, het conservatorium en het jeugdhuis.

De hoofdingangen van alle gebouwen komen langs de agora. De agora wordt zodus de toegang en een gezellige plaats waar de verschillende gebruikers elkaar ontmoeten. Zelfs wanneer alle gebouwen gesloten zijn, zal het mogelijk zijn om daar gezellig te zitten en wat te keuvelen of een balletje petanque te gooien. Rondom de agora komen heel wat zitbanken.

De grote zaal

De grote zaal is de ruimte die we voorzien voor fuiven en waar verenigingen muziekoptredens, toneelvoorstellingen, eetfestijnen en andere activiteiten kunnen organiseren. De oppervlakte bedraagt 700 vierkante meter. Een mobiele wand maakt het mogelijk de zaal in twee te delen. Voor artiesten is er een kleedruimte met douchemogelijkheden. Tot slot is er een kleinere repetitieruimte die ook door het conservatorium gebruikt kan worden.

Voor je de eigenlijke zaal betreedt, kom je in een ruime lobby met ruimtes voor vestiaires en meer dan voldoende sanitaire voorzieningen. Via vier grote deuren kan je vervolgens van de lobby naar de zaal. Aan de overkant van deze deuren bevindt zich in de zaal een lange toog, die in verbinding staat met een ingerichte keuken. Grote ramen aan de parkingzijde en aan de achterzijde zorgen voor veel lichtinval.

Het conservatorium

Het Katelijnse filiaal van het Stedelijk Conservatorium Mechelen zal van het Huis van de Verenigingen verhuizen naar het nieuwe complex. Ze zullen er beschikken over een grote danszaal met aparte kleedkamer, een knappe woordstudio en vijf muzieklokalen, allemaal ingericht volgens de specifieke noden.

Zo krijgt de zaal voor percussie extra geluidsdemping. Een van de ruimtes van het conservatorium zal eveneens beschikken over een mobiele wand. Zo kan dat lokaal ook voor  andere doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld als consultatieruimte voor Kind & Gezin.

Bibliotheek

Naast het conservatorium zal ook de bibliotheek verhuizen naar het nieuwe gebouw. De bibliotheek wordt een knusse plek waar je als bezoeker ook rustig een boek, tijdschrift of krant kan lezen. Zo komt er een gezellig salon en voorleeshoeken in de kinderafdeling. Uiteraard zal er aan de buitenkant ook een teruggeefluik komen voor als je jouw boeken en dvd’s buiten de openingsuren wil terugbrengen.

Het nieuwe gebouw zal de bibliotheek toelaten om nog meer in te zetten op ontmoeting en activiteiten. Twee kleinere zaaltjes kunnen gebruikt worden voor opleidingen, vergaderingen en andere activiteiten.

Jeugdhuis

Het nieuwe gebouw biedt tot slot ruimte voor een jeugdhuis. Een podium biedt de mogelijkheid voor optredens van muziekbandjes. Aansluitend aan het jeugdhuis komt er een aparte, ommuurde buitenruimte waar de jongeren uit het zicht kunnen samenkomen.

Het jeugdhuis moet een plaats zijn waar ouders met een gerust hart hun kinderen naartoe zien trekken. In een veilige omgeving moeten de jongeren er kunnen genieten van een drankje, een goeie fuif of een cool rockbandje.

Deel deze pagina