Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Terug naar school op 1 september?

Gepubliceerd op  vr 17 jul 2020
Na een woelig schooljaar genieten kinderen van een welverdiende vakantie. Toch denken er velen al vooruit. Wat is de impact van COVID-19 op het volgende schooljaar? Ons huis van het kind krijgt heel wat vragen. Op onze website vind je een beknopt overzicht van de verschillende mogelijke scenario's.

Het schoolleven zag er de laatste maanden helemaal anders uit. Zal dat op 1 september ook nog zo zijn? Het is een vraag die we vandaag niet kunnen beantwoorden. Wat we wel kunnen doen, is ouders en kinderen informeren over de richtlijnen die scholen ontvangen. 

Verschillende scenario's

De Vlaamse overheid stelde een leidraad op voor het onderwijs met verschillende scenario’s naargelang het pandemieniveau. Er worden vier fasen onderscheiden. De veiligheidsraad bepaalt in welk niveau (welke kleur) het onderwijs zal opstarten. Op dit moment wordt er voorzien dat scholen opstarten in niveau ‘geel’. Hou er rekening mee dat dit nog kan wijzigen als er meer besmettingen zijn.

Groen Nul risico

Er is een vaccin beschikbaar en/of er is groepsimmuniteit. Alle contacten kunnen plaatsvinden. Handhygiëne (voor eten en na toiletbezoek) blijft noodzakelijk.

Geel Laag risico Er is een beperkte transmissie van besmettingen , waardoor verhoogde waakzaamheid is aangewezen. Contacten tussen mogelijke verspreiders worden beperkt. Functioneel noodzakelijke contacten kunnen doorgaan met inachtneming van de toepasselijke veiligheidsmaatregelen.
Oranje Matig risico Er is een systematische transmissie van besmettingen in de samenleving. Er zijn alleenstaande of geïsoleerde clusteruitbraken. Contacten tussen mogelijke verspreiders worden tot het essentiële beperkt en vinden plaats binnen een context waar risicofactoren zoveel mogelijk onder controle zijn gebracht.
Rood Hoog risico Er zijn wijdverspreide besmettingen in de samenleving en er zijn nieuwe uitbraken en clusters. Contacten tussen mogelijke verspreiders moeten maximaal vermeden worden.

Het uitgangspunt bij deze leidraad is het garanderen van het recht op leren van elk kind, elke leerling in het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Bij elk pandemieniveau geldt dat een school pas kan heropstarten als dat op een veilige manier kan gebeuren.

Basis vs secundair onderwijs

Lessen zullen zoveel mogelijk plaatsvinden in de klas. Kinderen van het kleuter- en het lager onderwijs kunnen ongeacht het niveau, vijf dagen per week met de hele groep les krijgen in de klas. Vanaf het secundair onderwijs ligt dat anders en vermindert het aantal contactmomenten als het niveau verhoogt.

Voor iedereen geldt: Een digitaal aanbod is een aanvulling, maar afstandsonderwijs vormt pas een alternatief als de veiligheidsvoorschriften het vereisen.

Meer informatie

Voor meer informatie kan je terecht op de website van het Agentschap Onderwijs van de Vlaamse overheid