Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Uitbreiding pmd-zak vanaf 1 januari 2021

Gepubliceerd op  di 04 jun 2019
De sorteerboodschap voor pmd breidt uit. Vanaf 2021 mogen heel wat meer plastic verpakkingen in de pmd-zak dan nu het geval is (enkel plastic flessen en flacons). Voor de inwoners van Sint-Katelijne-Waver zal dit pas vanaf 2021 zijn. Intussen blijven de ‘normale’ pmd-zak en de roze zak bestaan.

De sorteerregels van de blauwe pmd-zak zorgen al jaren voor verwarring en dan vooral de P-fractie. Momenteel zijn enkel plastic flessen en flacons welkom in de pmd-zak. Het gevolg is verwarring bij de burger die correct probeert te sorteren en een hele boel plastic die op die manier niet in het recyclagecircuit terecht komt.

Om een antwoord te bieden op die problematiek ontwikkelde IVAREM in 2010 de roze zak. In die zak mogen alle plastics die niet welkom zijn in de blauwe zak: potjes, botervlootjes, kapstokken, folies … De roze zak was onmiddellijk een groot succes. In 2018 werd er nog 2.429 ton gemengde plastics ingezameld (goed voor 9,34 kg per inwoner). 

Fost Plus kondigde in 2017 aan dat zij vanaf 2019 alle soorten verpakkingsplastic zal toelaten in de pmd-zak. De uitrol van de nieuwe blauwe zak zal over twee jaar gespreid worden en in drie golven gebeuren. Vanaf 1 januari 2021 zal de nieuwe, uitgebreide p+md-zak beschikbaar zijn voor alle Belgische gezinnen. De geleidelijke invoering geeft alle betrokken partijen (intercommunales, inzamelaars, sorteercentra en recyclagefabrieken) de tijd om de nodige aanpassingen door te voeren en nieuwe sorteer- en recyclagevoorzieningen te ontwikkelen.