Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Ursulineninstituut nu lid van internationale art nouveau netwerken

Gepubliceerd op  ma 04 mei 2020
Sinds kort is het Ursulineninstituut lid van het Réseau Art Nouveau Network en de Art Nouveau European Route. Deze organisaties zetten zich in voor het art nouveau erfgoed in Europa. Het is een eerste stap binnen het toeristisch hefboomproject voor de site van het Ursulineninstituut met Wintertuin.

Het centrum van Onze-Lieve-Vrouwe-Waver herbergt met het Ursulineninstituut en Wintertuin een unieke Art Nouveau parel. De wintertuin werd gebouwd in 1900 en deed dienst als ontvangst- en ontmoetingsruimte voor de kostschoolmeisjes en hun ouders. Met zijn prachtige koepels uit decoratief glas-in-lood is het bekend als een toeristische trekpleister in onze regio.

Toeristisch hefboomproject

Het Ursulineninstituut en de Wintertuin in het bijzonder hebben een unieke erfgoedwaarde. Hierdoor heeft het Kempens Landschap Toerisme Vlaanderen er toe aangezet een hefboomproject op te starten. Dit project zorgt voor een verdere toeristische ontwikkeling van de site door investeringen op vlak van infrastructuur en beleving.

Een eerste stap binnen dit project is al volbracht. Een aansluiting bij het Réseau Art Nouveau Network uit Brussel en bij de Art Nouveau European Route uit Barcelona is een feit. Deze twee netwerken verenigen steden en organisaties die zich inzetten voor de bescherming, de restauratie, de ontwikkeling en de promotie van het art nouveau erfgoed in Europa.