Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

Rijbewijs: Vernieuwing van een rijbewijs om medische redenen

Personen met een fysieke of een geestelijke beperking krijgen soms om medische redenen een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur. Meestal is hun rijbewijs maar vijf jaar geldig. Dat betekent dat ze elke vijf jaar een volledig nieuw rijbewijs moeten laten maken en ook de retributie van 25 euro opnieuw moeten betalen.

Omdat dit een discriminatie is ten opzichte van personen zonder fysieke of geestelijke beperking (die wel een onbeperkt rijbewijs krijgen), wordt de vernieuwing van een rijbewijs om medische redenen gratis afgeleverd. U zal dan alleen de eerste keer dat u een aangepast rijbewijs om medische redenen aanvraagt 25 euro moeten betalen.

Het gaat daarbij alleen om personen die een beperkt rijbewijs om medische redenen hebben (groep 1). Personen die een medisch attest groep 2 hebben, voor beroepsredenen (bezoldigd vervoer) of voor de categorieën C en D, zullen bij de vernieuwing nog steeds 25 euro moeten betalen.

Personen die lijden aan een fysieke of geestelijke beperking zijn verplicht om hun rijbewijs te laten aanpassen aan de hand van een medisch attest groep 1 (meer info bij je geneesheer).

Afhandeling

U krijgt een SMS wanneer uw rijbewijs klaar ligt voor afhaling aan de snelbalie van het gemeentehuis. U kan er zonder afspraak terecht tijdens ruimere openingsuren.  

Indien u meerderjarig bent, dient u dit persoonlijk te komen afhalen. Lukt dit niet, dan mag u steeds iemand hiervoor de volmacht geven. 

De gemachtigde brengt het ondertekende volmachtformulier mee en een kopie van uw identiteitskaart, evenals zijn/haar identiteitskaart en eventueel in te leveren vervallen rijbewijs. 

Wat meebrengen

Bij de aanvraag:

  • identiteitskaart;
  • huidig rijbewijs;
  • geldig medisch attest groep 1;
  • eventueel een recente pasfoto die voldoet aan de I.C.A.O. normen, als de foto op de identiteitskaart niet meer gelijkend is. Vraag je tegelijkertijd met je rijbewijs een nieuwe identiteitskaart aan, dan hoef je zelf geen pasfoto mee te brengen. Wanneer je je identiteitskaart komt ophalen, kan je dan je nieuwe rijbewijs aanvragen met daarop dezelfde pasfoto als op jouw identiteitskaart.

Deel deze pagina