Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

VK Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 loopt het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Ook Sint-Katelijne-Waver doet mee! Ons doel: zo veel mogelijk tegels (of andere verharding) uitbreken en vervangen door groen. Want zo beschermen we onze leefwereld beter tegen de gevolgen van de klimaatopwarming en geven we de biodiversiteit meer kansen.

Op basis van het inwonersaantal worden gemeenten ingedeeld in drie categorieën met elk hun eigen klassement. Sint-Katelijne-Waver behoort tot de kleine gemeenten (minder dan 25.000 inwoners). Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, worden alle gewipte tegels in de categorieën, derby’s en poules verrekend tot een TPI-index (gewipte tegels per 1.000 inwoners). Om de score te berekenen geldt de standaardafmeting voor een tegel van 30 x 30 cm. In één vierkante meter gaan elf tegels.

Vorig jaar namen we het op tegen de gemeente Bonheiden en wonnen we. Nu sluit ook Duffel aan in onze poule. Tegen onze buurgemeenten willen we niet verliezen, dus breken maar!

Wie mag meedoen?

Iedereen! Inwoners, verenigingen, bedrijven, …

SKW helpt jou!

Wil je tegels wippen of verharding uitbreken tijdens de wedstrijdperiode? Dan helpen we jou graag.

  • Aan het onthaal van het gemeentehuis kan je gratis big bags (maximum 5 per project) ophalen om de gewipte tegels of uitgebroken verharding in te doen.
  • Onze werkploeg komt de in het gemeentehuis opgehaalde en gevulde big bags (zie hierboven) gratis ophalen op een maandag. Let op: je moet dit minstens twee weken op voorhand aanvragen. Ophalingen worden geaccepteerd volgens beschikbaarheid.
  • Deadlines voor het aanvragen van de ondersteuning:
    • De laatste dag waarop je kan inschrijven is maandag 4 oktober.
    • De laatste dag waarop je tegels opgehaald kunnen worden is maandag 18 oktober.
    • Bezorg je foto's en het uiteindelijk aantal ontharde vierkante meters ten laatste donderdag 21 oktober via de link onderaan deze pagina.

Enkele belangrijke regels

  • Haal je verharding uit bitumen weg? Dit materiaal komt niet in aanmerking voor ophaling.
  • De verschillende soorten puin moeten van elkaar gescheiden worden in verschillende big bags.
  • Indien bitumen, grond of gemengd afval wordt gevonden, worden de kosten van het storten aan jou doorgerekend.
  • Big bags moeten bereikbaar zijn op het moment van ophaling. Is dit niet zo? Dan moet je een nieuwe afspraak maken en ervoor zorgen dat de zakken op het nieuwe afspraakmoment wel goed bereikbaar zijn.
  • Een onthardingsproject dat onderwerp is van een actief handhavingstraject (vanaf er een aanmaning is verstuurd) of een voorwaarde is in een aangevraagde vergunning, telt wel mee voor de score van het VK Tegelwippen, maar kan niet genieten van de steunmaatregelen die de gemeente aanbiedt.
  • Wie van deze steunmaatregelen gebruik maakt, kan tot twee jaar na datum controle krijgen om na te gaan of de aangegeven oppervlakte effectief blijvend onthard werd.

Alle regels vind je in het spelreglement.

Doe je mee?

Doe je mee? Vul voor je begint het registratieformulier in onderaan deze pagina. Naast je gegevens geef je onder meer door hoeveel vierkante meter je wil ontharden, hoeveel big bags je wenst en wanneer we de volle mogen ophalen.

Geregistreerd? Super! Wacht even op de bevestigingsmail waarin staat of je aanvraag in orde is en je je big bags mag komen ophalen. Zowel vergunde als onvergunde verharding komt in aanmerking (behalve als je eerder al verplicht werd om je niet vergunde verharding te verwijderen en er dus al een handhavingstraject met jou loopt).

Tegels gewipt? Dan zien we graag het resultaat! Want pas wanneer je bevestigt dat je tegels gewipt zijn en je daarvan foto's doorgeeft, telt jouw tegelwipactie mee. 

De vrijgekomen ruimte vullen met planten? Gebruik dan inheemse plantensoorten. Ontdek welke planten geschikt zijn voor jouw tuin via de Plantenzoeker van Velt.

Meer weten?

Breng dan een bezoekje aan www.vk-tegelwippen.be. Je vindt er onder meer

  • inspiratie over wat te doen met de vrijgekomen oppervlakte;
  • een overzicht van alle deelnemende gemeenten en hoe zij presteren;
  • antwoorden op veelgestelde vragen.

Volg het VK Tegelwippen op Facebook en Instagram.

Deel deze pagina