Gemeente Gemeente Sint-Katelijne-Waver

We doen opnieuw mee aan Curieuzeneuzen

Gepubliceerd op  do 18 feb 2021
De Universiteit Antwerpen en De Standaard organiseren dit jaar opnieuw de onderzoeksactie Curieuzeneuzen. Net als drie jaar geleden zal onze gemeente hieraan deelnemen. Op drie locaties laten we bodemsensoren plaatsen om de luchttemperatuur, bodemtemperatuur en bodemvochtigheid te meten.

Curieuzeneuzen is een initiatief van Universiteit Antwerpen en De Standaard. Met een slimme bodemsensor meten zij elk kwartier in 5.000 Vlaamse tuinen de luchttemperatuur, bodemtemperatuur en bodemvochtigheid. De gegevens worden draadloos doorgestuurd naar de Universiteit Antwerpen.

Het gemeentebestuur zal deelnemen aan de actie en laat sensoren plaatsen op drie locaties:

  • speelplein aan het gemeentehuis
  • pastorietuin aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Waver
  • 't Grom

Bij het voorstellen van de locaties hebben we rekening gehouden met een spreiding over onze gemeente en het type grasland. Aan het gemeentehuis en in de pastorietuin vinden we vaak gemaaid en goed onderhouden gazon. Rond ’t Grom zijn het veeleer velden die minder gemaaid worden. De onderzoekers zochten specifiek naar zulke verscheidenheid.

Scholen volgen in het Curieuzeneuzen-project een eigen traject. De gemeentelijke basisschool Dijkstein uit Pasbrug-Nieuwendijk zal ook een meetpunt aanvragen. Zo komt in elke kern van de gemeente minstens één meetpunt. Want ook individuele inwoners konden zich kandidaat stellen om een meetpunt in hun tuin te plaatsen.